Siivoatko sinäkin väärin? 7 vinkkiä oikein tehtyyn siivoukseen

Siivous, tuo iänikuinen riesa. Moni muistaa lapsuudesta siivouspäivät, jolloin matot kannettiin ulos tampattaviksi ja vessa pestiin kloorilla. Väärin siivottu! Testaa siivoustaitosi seitsemän väittämän avulla.

Kotimaa
otsikko1

Väärin. Harvalla enää on perusräsymattoja, jotka kestävät tamppausta. Matot ovat kehittyneet, ja on paljon kudottuja villamattoja tai paperinarumattoja, jotka voivat kärsiä alituisesta tamppaamisesta. Eihän raskaita villamattoja tahdo saadakaan ulos monta kertaa vuodessa! Tuulettaminen ja imurointi riittävät.

otsikko2

Väärin. Lorauttamalla pesuainetta tulee helposti laitettua liikaa. Kun ainetta on liikaa, se alkaa kasaantua pinnoille. Esimerkiksi laminaattipinnoilla näkyy helposti pyyhintäjäljet, jotka usein johtuvat liiasta pesuaineesta. Puhdistusaineiden annostelun merkitys on kotisiivouksessa on tärkeää. Pölyjen pyyhintään riittää vesi ja mikrokuituliina.

otsikko 3

Oikein. Lumi raikastaa matot. Kun on pakkaslunta, niin matot eivät kostu.

otsikko 4

Väärin. Puhdistusaineiden käyttö on muuttunut aika radikaalisti. Ennen ehkä käytettiin kotonakin klooria, ja sen tuoksu on varmaan jäänyt monelle mieleen. Nykyään puhdistusaineita ei tarvitse käyttää paljon, koska siivousvälineet ovat kehittyneet valtavasti. Wc:n siivoukseen riittää yleispuhdistusaine tai saniteettitilojen puhdistusaine. Joskus voi käyttää hapanta puhdistusainetta kalkkisaostumien poistoon.

otsikko 5

Oikein, mutta: keittiössä mikrokuitu ei ole paras vaihtoehto, koska se ei kuivu nopeasti. Kostea rätti alkaa helposti kerätä proteiinipohjaista likaa, joka alkaa haista.

otsikko6

Väärin. Rätin puhdistaminen keittämällä on vähän menneen talven lumia. Tiskirätit ja muut puhdistyspyyhkeet voi pestä pyykinpesukoneessa. Siivousvälineiden puhtaus on kotisiivouksessa hyvin tärkeää.

otsikko7

Oikein ja väärin. Kaikea ei tarvitse huhkia kuntoon samana päivänä. Huushollin voi jakaa palasiin ja ajatella, että tänään siivoan olohuoneen ja huomenna makuuhuoneet. Siivouksen säännöllisyys on kuitenkin tärkeää, jotta kaaos ei ehdi yltyä mahdottomaksi.

Siivousneuvot antoi ammatillisen aikuiskoulutuskeskus Amiedun puhdistuspalvelut -tiimin vetäjä Kati Nurkkala.