Lähes 200 arvokasta temppeliä vaurioitui maanjäristyksessä Myanmarissa (video)

Myanmar toivoo, että Baganin buddhalainen temppelikaupunki pääsisi Unescon maailmanperintölistalle.

Ulkomaat
Uutisvideot: Lähes 200 temppeliä vaurioitui maanjäristyksessä
Uutisvideot: Lähes 200 temppeliä vaurioitui maanjäristyksessä

Lähes 200 temppeliä on kärsinyt maanjäristysvaurioita Baganin muinaisessa kaupungissa Myanmarissa. Asukkaat ja sotilaat ovat aloittaneet temppelikaupungin siivoamisen, samalla kun viranomaiset arvioivat vaurioiden laajuutta.

Baganin buddhalaisessa temppelikaupungissa on noin 2 200 rakennusta. Vanhimmat temppelit ovat lähes tuhat vuotta vanhoja, ja Bagan kuuluu Myanmarin suosituimpiin turistinähtävyyksiin.

– Ensin meidän pitää selvittää vaurioiden koko laajuus. Sen jälkeen teemme kunnostussuunnitelman, sanoo Myanmarin kulttuuriministeriön apulaisjohtaja Arkar Kyaw utuistoimisto AFP:lle.

Ainakin 185 pagodia, temppelien tornimaista erillisrakennusta, on vaurioitunut.

Bagan koki kukoistuksensa 800–1200-luvuilla. Silloin se oli samannimisen kuningaskunnan pääkaupunki ja kuului Aasian tärkeimpiin oppimiskeskuksiin.

Myanmarin hallitus lupaa kunnostaa temppelikaupunkia yhdessä Unescon kanssa. Edellisen kerran maanjäristys vaurioitti rakennuksia vuonna 1975.

Maata tuolloin hallinneen sotilasjuntan tekemät kunnostustyöt ovat olleet kiisteltyjä. Niissä käytettiin nykyaikaisia materiaaleja, ja ne muuttivat alkuperäistä arkkitehtuurista ilmettä.

Myanmar toivoo kaupungin pääsevän Unescon maailmanperintölistalle. Keskiviikon maanjäristyksen voimakkuus oli 6,8. Sen keskus sijaitsi muutaman kymmenen kilometrin päässä Baganista. Järistyksessä kuoli neljä ihmistä.

Lähteet: AFP, AP