Kikattavan Kakkiaisen naurussa on klassikon aineksia: kotimainen animaatiosarja ponnistaa ulkomaille

Piirrosanimaatio Kikattavan Kakkiaisen tekijät uskovat tarttuvan naurun voimaan. Kun lapset ja aikuiset saadaan nauramaan yhdessä, naurulle riittää vientiä ulkomaillekin. Sarjan uudet jaksot naurattavat taas maanantaista alkaen Pikku Kakkosessa.

kulttuuri
Kikattavan Kakkiainen
Kikattava Kakkiainen

Havunhelman metsä on saanut sävynsä vesiväreistä. Valmiin piirrosviivan alta pilkistää luonnosteluviiva ja tunnelma on kuin satukirjan kuvituksesta. Hapsenkakkiaiset ovat Suomen metsien pienimpiä olioita, mutta vesivärimetsän pienin otus on Kikattava Kakkiainen.

Lastenpiirrosanimaatio Kikattavan Kakkiaisen jaksot päättyvät usein naurun kiherrykseen. Onhan sarjan päätähden valttikortti nimensä mukaisesti nauru. Usko tämän naurun tarttumiseen on luja.

– Yhdessä nauraminen on avain kaikkeen. Se on syy, miksi Kikattava Kakkiainen on pidetty Suomessa ja miksi sarjaa on ostettu ulkomaille, sanoo sarjan tuottaja-käsikirjoittaja Anttu Harlin.

Kikattava Kakkiainen on Suomen suurin animaatiosarjahanke sitten Muumien. Käsissä uskotaan olevan klassikon ainekset.

Tarinoita pienimpien maailmasta

Pienen hapsenkakkiaisen idean takaa löytyvät Anttu Harlin ja Joonas Utti. Ennen seikkailujaan animaatiosarjassa, Kikattava Kakkiainen valloitti sydämiä mobiilipelissä. Kutittamalla mököttäviä metsäneläimiä niiden suupielet alkavat vähitellen kaartua hymyyn. Lopulta nauru yltyy niin hersyväksi, että se tarttuu kutittajaankin.

– Pelin jälkeen mietimme, pystyisikö lastenohjelman kautta tartuttamaan iloa samalla tapaa. Olemme halunneet tehdä aitoja ja samastuttavia tarinoita. Sellaisia lasten maailmasta ja tunteista lähteviä, Harlin kuvailee.

Kikattavan Kakkiaisen naurun lomasta kerrotaan, että joskus on ihan sallittua olla arka tai pettynyt. Jotta sarjaa jaksaisi katsoa koko perhe, tarinoihin on pyritty laskostamaan kerrostumia ja nostalgiaa vanhempia varten.

Kikattavan Kakkiainen animaatiosarjan tekoa.
Valmiiden viivojen alta kuultavat luonnosteluviivat, kun Kikattava Kakkiainen piirtyy valmiiksi.Sini Liimatainen

– Vanhempana miettii, millaista sisältöä valitsee lapsilleen. Joonaksen kanssa muistelimme, mikä omissa Pikku Kakkosen suosikeissamme 1980-luvulla oli sellaista, mitä haluaisimme välittää omille lapsillemme. Muun muassa Tao Tao on yksi animaatioesikuvistamme.

Naurajia Kikattavan Kakkiaisen äänirooleihin etsittiin pitkään. Harlin uskoo naurun olevan tarttuvinta, kun se on spontaania. Vaikka tällaisten naurajien etsiminen oli polveileva tie, kertojan valinta oli selvä heti kättelyssä. Inkeri Wallenius on antanut äänensä Tao Taolle ja siksi Wallenius haluttiin myös Kikattavaan Kakkiaiseen.

Tuotanto, joka ei ole loikannut Aasiaan

Animaatio ei ole nopea laji. Kikattavan Kakkiaisen yhden viisiminuuttisen jakson tekemiseen hurahtaa kolme ja puoli kuukautta. Valmista jälkeä tehdään Helsingissä ja Mikkelissä yhteensä viidentoista hengen voimin.

Verrattuna suuriin kansainvälisiin animaatiostudioihin Harlinin ja Utin Gigglebug Entertainment on vielä lilliputti. Suomen mittapuulla on kuitenkin kyse poikkeuksellisesta hankkeesta. Suuria animaatiotuotantoja tehdään harvoin alusta loppuun saakka Suomessa.

– Piirtäjillämme Mikkelissä ei ollut aiempaa kokemusta alalta. Opetimme heille itse animaatiopiirtämistä ja nyt he työskentelevät täyspäiväisesti sarjan parissa. Ei sellaisesta halua päästää irti, sarjan käsikirjoittaja-tuottaja Anttu Harlin kertoo.

Toisen tuotantokauden jaksoja suunnitellessa tuotannon jokainen kulurivi kirjattiin tarkasti ylös ja mietittiin, mikä on kustannusten arvoista. Vaikka ulkomailta saatiin tarjouksia halvemmalla tehtävästä piirtotyöstä, tuotanto ei loikannut Aasiaan.

Anttu Harlin ja Joonas Utti.
Kikattavan Kakkiaisen ovat luoneet Anttu Harlin ja Joonas Utti. Sini Liimatainen

Jalkaa kansainvälisten ovien väliin

Suomalaisen animaatiosarjan tie ulkomaille aukeaa Harlinin mukaan jalkatyöllä. Jokaisella ostajalla on omat tarpeensa ja ne pitää oppia tuntemaan, jos mielii tehdä kaupat.

– Olen kertonut monelle ulkomaiselle ostajalle Kikattavasta Kakkiaisesta jo vuonna 2014. Olen esitellyt luonnoksia ja kertonut suunnitelmistamme. Pitää olla todella valmis tutustumaan ostajiin, Harlin kertoo.

Tähän mennessä Kikattava Kakkiainen on myyty kolmeentoista maahan. Pelkällä kotimaisella rahalla sarjaa ei olisi saatu tehtyä. Ulkomaisen rahoituksen myötä budjetti nousi 1,7 miljoonaan ja suurin Suomessa tehty animaatiosarja oli mahdollista toteuttaa.

Kolmannen kauden jaksoista on jo tehty tilaus ja myöhemmin syksyllä Kikattavalta Kakkiaiselta ilmestyy levy. Keväällä käynnistyy lasten discokiertue. Harlin uskoo, että kotimaiselle animaatiolle riittää vientimahdollisuuksia, mikäli luovien alojen kansainvälistymisen tukemista jatketaan.

– Hahmot ja tarinat ovat mahtavaa sisältöä ja niiden ympärille voidaan kasvattaa pitkäkestoisia brändejä.