Kouvola tehostaa hammashoitoaan – voi hoitaa jopa kolmanneksen enemmän potilaita

Kouvolan kaupungin uudessa päivystysmallissa voidaan hoitaa jopa 30 prosenttia enemmän potilaita kuin ennen. Uusi malli perustuu hoitajien ja lääkärin tiiviiseen yhteispeliin.

hammaslääkärit
Hammaslääkäri ja -hoitaja työssään.
Minna heikura / Yle

Kalevankadun keskitetyssä hammaspäivystyksessä pari asiakasta odottaa vuoroaan. Uusi päivystysmalli on toiminut muutaman päivän ajan.

Monihuonemallin päivystyksessä on arkipäivisin työssä kaksi hammaslääkäriä ja neljä hoitajaa. Lääkäri liikkuu huoneesta toiseen potilaan luo.

Hammaslääkärin työaika käytetään entistä tehokkaammin.

Tuija Palin-Palokas

– Hammaslääkärin työaika käytetään entistä tehokkaammin. Hoitajat valmistelevat potilasta etukäteen niin, että hammaslääkäri pääsee lääkärin työhön heti käsiksi, sanoo ylihammaslääkäri Tuija Palin-Palokas.

Kun asiakas poistuu, niin hoitaja huolehtii potilaan neuvonnasta. Hammaslääkäri jatkaa toiseen huoneeseen hoitamaan seuraavaa potilasta, jonka toinen hoitaja on valmistellut.

Kolmen vastaanottohuoneen systeemi perustuu paljon hoitajien ja lääkärin saumattomalle yhteispelille.

– Työni on monipuolistunut. Haastattelen potilaita ja sitten on esimerkiksi välinehuoltoa, sanoo hammashoitaja Soili Kaleton Kouvolan kaupungilta.

Asiakas hakeutuu päivystykseen edelleen ajanvarauksen kautta ja täyttää esitietolomakkeen.

Tehostamista jatkettava

Kouvola on hakenut mallia hammashoidon uusiin tuuliin Jyväskylästä. Monihuonemalli on ollut käytössä jo myös Kouvolassa kiireettömämmässä paikkaushoidon yksikössä.

– Hoidon laadusta ei missään olosuhteissa tingitä. Samalla ajalla voidaan kuitenkin hoitaa entistä enemmän potilaita. Potilasmäärät saattavat kasvaa 25-30 prosenttia entisestä, sanoo ylihammaslääkäri Tuija Palin-Palokas.

Kouvola miettiikin, voiko uutta mallia vielä laajentaa hammashoidossa. Kaupungin viroissa on paikoin pulaa lääkäreistä ja henkilökuntaa jää tasaisesti eläkkeelle.

– Jätämme ensi vuonna kolme hammaslääkärin virkaa täyttämättä. Pyrimme myös, ettemme käytä ollenkaan vuokralääkäreiden palveluita, sanoo Palin-Palokas.

Ylilääkäri muistuttaa, että kaupungin vähentynyt väkimääräkin ajaa palveluiden tehostamiseen.