1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lappeenrannassa nähdään Iiro Rantalan musiikkiin luotu tanssiteos: "Tämä on tehty kokonaan etätyönä"

Iiro Rantala on monelle suomalaiselle tuttu pianovirtuoosi ja hänellä on varsinkin uransa alkuajoilta vahva side tanssitaiteeseen. Lappeenrannan Balettigaalassa nähtävä Petr Zuskan kanssa tehty esitys on toteutettu täysin etätyönä. Taiteilijat eivät ole koskaan tavanneet toisiaan.

Kuva: Antti Kettumäki / Yle

Pianisti ja säveltäjä Iiro Rantala tarttui Lappeenrannan Balettigaalan taiteellisen johtajan Juhani Teräsvuoren tarjoamaan mahdollisuuteen empimättä.

– Kun minä en tanssi balettia ja trikootkin kiristävät, niin päätimme, että olen pianistin roolissa, Rantala vitsailee.

Tämä teos on tehty kokonaan etätyönä.

Iiro Rantala

Balettigaalassa saadaan tulevana viikonloppuna nauttia pianisti Iiro Rantalan ja Prahan kansallisbaletin taiteellisen johtajan, koreografi Petr Zuskan luomasta ensiesityksestä.

Tsekkiläisen Zuskan teos Route 50 on maestro Iiro Rantalan musiikkiin tehty duetto, jonka Zuska itse tanssii yhdessä Tereza Podařilován kanssa.

Tanssiteos on tehty Balettigaalan taiteellisen johtajan Juhani Teräsvuoren 50-vuotistaiteilijajuhlaa ajatellen. Route 50 on myös viittaus kuuluisaan yhdysvaltalaiseen moottoritiehen Route 66:een.

Tears for Esbjorn

Rantala ei ole koskaan tavannut Zuskaa, sillä kiireiset taiteilijat eivät yrityksistä huolimatta ehtineet saman katon alle ennen Balettigaalaa.

– Lähetin koreografille melkein koko viimeaikaisen tuotantoni eli neljä levyä, joista koreografi valitsi musiikin. Hän valitsi kappaleen Tears for Esbjorn Lost heroes -levyltäni, Rantala kertoo.

– Tämä teos on tehty kokonaan etätyönä. Tapaamme ensimmäistä kertaa perjantaina ja sitten harjoitellaan, Rantala toteaa.

Rantalan pitäisi pystyä toistamaan kappale livenä mahdollisimman saman kaltaisena, kuin se on levylle tallennettu. Tämä on improvisaatiosta pitävälle muusikolle haaste.

Kaksi miestä, nainen ja piano

Tanssijoiden säestäminen on Rantalalle hyvin tuttu tilanne.

– Urani alkuaikoina säestin tanssijoita melkein päivittäin. Murrosikäisenä säestin Helsingin kaupungin rytmistä naisvoimistelua. 18-vuotiaana toimin Jyväskylän yliopiston liikuntatieteen laitoksella musiikin lehtorina. Vaimokin löytyi tanssin maailmasta, Rantala toteaa.

Urani alkuaikoina säestin tanssijoita melkein päivittäin.

Iiro Rantala

Lappeenrannan Balettigaala tuo Rantalan mieleen vanhat hyvät ajat, jolloin tanssilla oli nykyistä suurempi rooli miehen elämässä.

– Odotan tapahtumaa kiinnostuneena. Kun työskentelin Tommi Kitin kanssa, meillä oli kaksi esitystä nimeltään Kaksi miestä ja piano sekä Harmaa sointu. Tommin kanssa kävimme usein balettigaaloissa esiintymässä ulkomaita myöten, vaikka Tommin tyyli on modernia tanssia.

– Tämä on minulle nykyään harvinaista herkkua. On hienoa, että tänäkin päivänä vielä joku jaksaa järjestää balettigaaloja, Rantala ihastelee.

Lappeenrannan Balettigaala järjestetään 26.-27. elokuuta. Gaalassa on entiseen tapaan kolme ohjelmistoltaan samansisältöistä näytöstä.