Söpöt pörröeläimet kiinnostavat ötököitä enemmän myös tutkijoita

Sekä tutkijat että tutkimuksen rahoittajat suosivat suuren yleisön rakastamia lajeja limaisiksi, iljettäviksi tai pelottaviksi koettujen lajien kustannuksella.

Kuva: Werner Schmaing, Geoffrey Swaine / AOP

Maailmassa arvioidaan olevan lähes 20 000 uhanalaista tai vaarantunutta kasvi- ja eläinlajia. Tiedemaailman kiinnostus on kuitenkin suuntautunut vain pieneen osaan niistä, ilmenee äskettäin julkaistusta tutkimuksesta.

Tutkijat kävivät lävitse yli 10 000 eliölajia, jotka löytyvät Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n uhanalaisten lajien punaiselta listalta.

Tutkija Michael R. Donaldsonin mukaan erityisen selvää on vääristymä selkärankaisten lajien eduksi. Kustakin nisäkäslajista oli tehty keskimäärin 17 tutkimusta, mutta eräistä eläimistä, esimerkiksi tiikereistä, oli yli 600 tieteellistä artikkelia.

Matelijoista oli kirjoitettu keskimäärin yhdeksän, lintulajeista kahdeksan ja kaloista noin viisi artikkelia lajia kohden.

– Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta lähes kaikista selkärangattomista lajeista oli kirjoitettu keskimäärin enintään yksi artikkeli, sanoo Donaldson. Tuo ainoa artikkelikin oli usein vain lajin kuvaus.

Suojelu ei toimi, koska lajista eri tiedetä tarpeeksi

Selkärankaisia lajeja tunnetaan noin 60 000, mutta selkärangattomia peräti 1,2 miljoonaa. Lisäksi on runsaasti selkärangattomia, joita ei ole edes tieteellisesti kuvattu.

Donaldsonin mukaan artikkeleiden määrissä näkyvä vääristymä johtuu kiinnostuksen puutteesta. Suuren yleisön rakastamia lajeja suositaan esimerkiksi limaisiksi, iljettäviksi tai pelottaviksi koettujen lajien kustannuksella.

Eikä kyse ole pelkästään tutkijoiden kiinnostuksesta. Myös tieteellistä tutkimusta rahoittavat laitokset ajattelevat samoin, korostaa Donaldson.

Sama ajattelutapa näkyy hänen mukaansa myös suojelupäätöksissä. Niissäkin on taipumus keskittyä suurikokoisiin eläimiin, erityisesti selkärangallisiin.

– Saat luultavasti paljon todennäköisemmin tutkimuksesi julkaistua, jos kirjoitat lajista, josta suuri yleisökin on kiinnostunut, sanoo puolestaan orankitutkija Erik Meijaard.

Jonon ohitse pääsevät myös taloudellisesti merkittävät lajit, kuten vaikkapa karpin ja turskan kaltaiset kalat.

Oranki on eräs tutkituimmista lajeista, mutta alamme vasta nyt ymmärtää sitä niin hyvin, että sille voidaan laatia toimiva suojelusuunnitelma, sanoo Meijaard. Kuinka siis kykenisimme suunnittelemaan suojelua paljon vähemmän tunnetuille selkärangattomille?, hän kysyy.