1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Moppi.com sotkee siivousalaa – "Olemme siivouksen Uber"

Digipohjaiset kotisiivousyritykset murtavat alan vakiintuneita rakenteita Suomessakin. Tällä hetkellä maassa toimii kaksi yritystä, jotka tarjoavat nettipohjaisia varauspalveluita siivoojista.

Kuva: Yle

Kotisiivouspalveluissa on menneillään pienimuotoinen digitaalinen myllerrys, kun alalle tulee uusia liiketoimintamalleja. Moppi.com on esimerkki uudesta markkinapaikasta, jossa netin kautta toimiva yrittäjä yhdistää asiakkaan ja siivoojan.

Moppi.comin tekninen johtaja Oskari Räisänen puhuu uudesta kauppapaikasta. 

– Tämä on siivoojien kauppapaikka. Hieman niin kuin siivousalan Uber. Me tuomme yhteen siivoojan ja asiakkaan, joka on yleensä kotitalous.

Moppi.com ottaa palkkiota välityksestä noin 25 prosenttia. Asiakkaita on laidasta laitaan; sinkkuja, muita kotitalouksia ja pienehköjä toimistoja. Asiakkaita on Räisäsen mukaan yli tuhat. Palvelua tarjotaan tällä hetkellä yhdeksässä kaupungissa ja toimintaa on tarkoitus laajentaa.     

– Tämä on on asiakkaalle helppoa ja nopeaa, koska netin kautta asiakas näkee suoraan reaaliaikaisen varaustilanteen ja hinnan. Tieto varauksesta lähtee heti siivoojalle, Räisänen kuvailee. 

Moppi.com veloittaa tunnilta 30 tai 35 euroa tavallisesta kotisiivouksesta, riippuen siitä, onko siivous kertaluonteista vai toistuvaa.

Siivoojat opiskelijoita tai pätkätyöläisiä

Pääosa yrityksen siivoojista, joita on toista sataa, on opiskelijoita tai pätkätöiden tekijöitä. Moppi.com antaa siivoojille välineet ja tarjoaa heille tukea koulutukseen. Varsinaista siivousalan koulutusta heillä ei yleensä ole.   

– Tietysi kaikki siivoojat testataan, ennen kuin he alkavat työskennellä meillä, Räisänen sanoo. 

Siivoojille maksetaan 12 euroa tunnilta. Palkka vaihtelee hieman siivoojasta riippuen. Siivoojat ovat yleensä tehneet sopimuksen kevytyrittäjäpalvelun kanssa. Se hoitaa heidän veronsa ja muut maksut, jonka jälkeen siivooja saa palkkansa. Moppi.com lähettää puolestaan laskun asiakkaalle.

Kilpailu tervetullutta

Perinteisiä yrityksiä edustavan Kotityöpalveluyhdistyksen puheenjohtaja Eija Lenkkeri toivottaa kilpailun alalle tervetulleeksi. Etujärjestö edustaa noin 120 yritystä.

– On hyvä että alalle tulee kilpailua, mutta hintakilpailu ei välttämättä aina tuo parasta lopputulosta asiakkaan kannalta. Jos kotisiivouksen tuntihinta on alle 35 euroa, voi miettiä, onko kaikki lakisääteiset velvollisuudet hoidettu. On myös tärkeää, että tekijät ovat osaavia ammattilaisia ja laatu säilyy, Lenkkeri huomauttaa.

Yhdistyksen mukaan Suomessa on noin 2 000 kotisiivousyritystä. Laaja-alaista kotityöpalvelua tarjoavia yrityksiä noin 5 000–6 000. Silloin kyse on yrityksistä, jotka tarjoavat myös esimerkiksi pieniä kotiremontteja, verhojen ripustusta, lumitöitä tai muita palveluita. Alan liikevaihto on remontit mukaan luettuna Lenkkerin arvion mukaan noin 400 miljoonaa euroa.

Valtakunnallisesti eniten töissä on suomalaisia, mutta pääkaupunkiseudulla ala työllistää yhä enemmän maahanmuuttajataustaisia siivoojia.

Pääosin yritykset ovat Lenkkerin mukaan yhden tai kahden hengen yrityksiä. Uusinta uutta ovat franchising-yritykset.

– Ala kasvaa myös kun kunnat ulkoistavat omia palvelujaan ja sosiaalitoimen tukipalveluita, Lenkkeri sanoo. 

Kotitalousvähennys on keski- ja suurituloisten suosiossa

Kotisiivousalalle odotetaan lisää kysyntää, kun hallituksen odotetaan päättävän pian budjettiriihessä kotitalousvähennyksen nostamisesta. Sen odotetaan myös vähentävän harmaata taloutta.

Hallitus päättää budjettiriihessään nouseeko yrityksiltä ostettava kotitalousvähennyksen osuus nykyisestä 45:stä 50:een prosenttiin. Verohallinnon tiedoista käy ilmi, että kotitalousvähennystä käyttävät eniten keski- ja suurituloiset palkansaajat. Sen euromäärä on myös kasvanut vuosi vuodelta.

Verohallinnon tiedoista ei pysty erottelemaan, kuinka paljon vähennystä käytetään nimenomaan siivoukseen. Vähennyksen saa tehdä vain työstä, ei tarvikkeista. Kotitalousvähennystä käytetään paljon muun muassa kotien remontteihin.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka Lähde: Verohallinto

Verotus ei ole vielä kaikilta osin valmis vuodelta 2015, joten tuoreimmat tiedot ovat toissa vuodelta.

Korjaus 27.8. kello 9.40: Kotitalousvähennysgrafiikassa luki alun perin keskimääräisen kotitalousvähennyksen kohdalla "951 milj. €", kun oikea lukema on "951 €".