Porissa outo epäselvyys uimavalvojien lomautuksista

Porin lomautukset ovat vapaa-aikalautakunnan tietojen mukaan sulkemassa keskustan uimahallin kolmeksi viikoksi. Lautakunta ei hyväksy uimahallin sulkemista vaan teki päätöksen uimavalvojien vapauttamisesta lomautuksilta. Kaupunginjohtajan mukaan lautakunta ei voi tällaista päätöstä tehdä.

lomautus
Kemin uimahallilla
Riikka Rautiainen / Yle

Porin lomautukset ovat aiheuttaneet erikoisen toimivaltaepäselvyyden kaupungin johdon ja vapaa-aikalautakunnan välille.

Lomautukset vapaa-aikalautakunnan listalla
Vapaa-aikalautakunnan päätösPorin kaupunki

Porin keskustan uimahalli on vapaa-aikalautakunnan tietojen mukaan menossa kolmeksi viikoksi kiinni Porin lomautusten takia. Kaupunki on päättänyt lomauttaa pääosan henkilökunnasta säästöjen saamiseksi.

Vapaa-aikalautakunta ei hyväksy uimahallin sulkemista, koska halli tuo kaupungille runsaasti tuloja. Lautakunta onkin tehnyt päätöksen, jossa se ilmoittaa vapauttavansa uimavalvojat lomautuksilta. Perusteluna on se, että hallin sulkemisen tuomat säästöt ovat kyseenalaisia.

Lautakunta ei voi tällaista päätöstä tehdä.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen

"Ei toimivaltaa"

Käytännössä Porin lomautuspäätökset on kuitenkin tehnyt kaupunginhallitus, joka on antanut kaupunginjohtajalle oikeuden muuttaa lomautuspäätöksiä lähinnä niissä tapauksissa, joissa lomautukset voisivat johtaa laittomiin tilanteisiin.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen oli yllättynyt kuultuaan Yleltä vapaa-aikalautakunnan päätöksestä.

– Lautakunta ei voi tällaista päätöstä tehdä. Sillä ei ole toimivaltaa muuttaa lomautuksia, Luukkonen sanoo.

Luukkonen sanoo ottavansa asiassa heti yhteyttä vapaa-aikatoiminnasta vastaaviin virkamiehiin.

Päivitetty klo 18:03: Vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Antero Kivelä (vas.) kertoo Ylelle, että lautakunta on tiennyt, että sillä ei ole asiassa päätösvaltaa. Lautakunta toivoo nyt, että kaupunginhallitus muuttaisi linjaustaan. Kivelän mielestä uimahallin sulkeminen ei ole järkevää.