Hyppää sisältöön

Vältä näitä virheitä suojatielle astuessa – suojatien merkitys rapistuu, jos huonoja tapoja katsotaan läpi sormien

Suojatiekulttuuri murenee, jos jalankulkijat ryntäävät, kainostelevat tai kävelevät päin punaisia suojatielle astuessaan. Lain mukaan autoilijalla on velvollisuus väistää suojatiellä, mutta jalankulkijakin voi edistää suojateiden kunnioitusta.

Kuva: Henrietta Lehtinen / Yle

1. Älä mene päin punaisia.Suojatiekulttuuri rapautuu, jos tienkäyttäjät eivät kunnioita liikennesääntöjä.

2. Älä mene suojatielle yllättäen. Autoilija ei kerkeä jarruttamaan, jos jalankulkija säntää suojatielle yllättäen.

3. Älä huku hämärään.Käytä heijastinta liikkuessasi pimeässä ja heikoissa sääolosuhteissa. Huonossa valossa autoilijan on mahdotonta nähdä jalankulkijaa, jos hän ei erotu taustasta.

4. Älä "hengaile" suojatiellä tai suojatien päässä, ellet ole aikeissa ylittää suojatietä. Suojatien merkitys rapistuu, jos autoilijan täytyy arpoa, onko jalankulkija ylittämässä tietä vai tekeekö hän jotain muuta.

5. Älä kainostele. Jos sinulla on turvallinen paikka ylittää suojatie, älä anna autoilijalle etuoikeutta kainostelemalla. Jalankulkijan häveliäs "mene sinä vaan ensin" -asenne ei tee hyvää suojatiekulttuurille.

6. Älä kävele osittain suojatiellä. Älä oikaise suojatien jälkeen. Kunnioita suojatien suojaa kävelemällä suojatiellä eikä sen vieressä.

7. Älä käsittele puhelinta suojatietä ylittäessä. Jalankulkijan kannattaa olla tarkkaavainen suojatietä ylittäessä, vaikka autoilija on väistämisvelvollinen.

8. Älä anna muille huonoa esimerkkiä. Mitä enemmän jalankulkijat kävelevät suojatien vieressä tai päin punaisia, sitä hyväksyvämmin huonoihin tapoihin suhtaudutaan.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Käännä päätä ja katso molempiin suuntiin

Asiantuntijat kehottavat jalankulkijoita kiinnittämään huomioita ylitettävän tien nopeusrajoitukseen.

– Jos nopeusrajoitus on korkea, jalankulkijan tulee huomioida, että lähestyvään autoon on enemmän etäisyyttä. Tien ylitykseen täytyy varata enemmän aikaa. Liikenne on yhteistä vastuun ottamista, sanoo Liikenneturvan Kuopion yhteyspäällikkö Tuula Taskinen.

Tietä ylittäessä jalankulkijan tulee katsoa vasemmalle, oikealle ja vielä kerran vasemmalle.

Jalankulkijan kannattaa kääntää reilusti päätä ja hakea autoilijaan katsekontaktia suojatielle astuessaan.

– Kun kääntää selvästi pään ja katseen, autoilijakin ymmärtää, että jalankulkija on huomannut hänet. Joskus autoilijan on vaikea tietää, onko jalankulkija huomannut lähestyvää autoa, sanoo Liikenteen turvallisuusviraston johtava asiantuntija Inkeri Parkkari.

"Kävele reippaasti suojatien luokse"

Moni kokee suojatielle kävelemisen vaikeana, koska lähestyvän auton pysähtymisestä ei ole varmuutta. Yksiselitteistä vastausta suojatielle astumisen ajoitukseen tai tapaan ei ole, sillä liikenne on aina yhteistyötä.

Asiantuntijat kehottavat astelemaan suojatielle päättäväisesti silloin kun tie on turvallisesti ylitettävissä.

– Kävele reippaasti suojatien luokse. Sen pitäisi riittää. Siinä vaiheessa vastuun pitäisi siirtyä autoilijalle, muotoilee Liikenneturvan Kuopion yhteyspäällikkö Tuula Taskinen.

Liikennesäännöt ovat kaikille samat, mutta ihmisten havaintokyvyt vaihtelevat. Esimerkiksi lasten tai vanhusten ei voi olettaa huomioivan liikennettä yhtä hyvin kuin hyväkuntoisten aikuisten. Heidän ei myöskään voida olettaa hallitsevan yhtä päättäväistä olemusta suojatielle astuessaan.

Lapsille kannattaa opettaa, että suojatien alussa tulee pysähtyä. Siten he oppivat kunnioittamaan suojatien merkitystä.

Kun perustaidot ovat hallussa, voi harjoitella reippaampaa olemusta suojatielle astuttaessa.

Juttua varten on haastateltu myös liikennepsykologian professori Heikki Summalaa Helsingin yliopistosta.

_Muokattu 27.8.2016 klo 10:5_9. Jutussa mainittiin, että suojatietä ylittäessä tulee katsoa ensin oikealle. Ohjeen pitäisi tietenkin kuulua, että ensin tulee katsoa vasemmalle.

.
.