1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kodin tontinvuokra nousi rysäyksellä 700 prosenttia – "puoli-ilmaisten sopimusten" uusiminen ei enää onnistu

Monia vanhalla vuokratontilla asuvia voi odottaa roima vuokrannousu Lappeenrannassa. Etenkin useat joutsenolaiset asuvat tontilla, joiden vuokrat ovat huomattavasti nykytasoa alhaisempia. Vuokra voi nousta moninkertaiseksi, kun vuokra-aika päättyy ja sopimus on uusittava.

Kuva: Yle

Joutsenolainen Eeva Kähkönen ällistyi, kun hänen ja miehensä omakotitalotontin 50-vuotinen vuokrasopimus päättyi ja uutta piti allekirjoittaa. Tontin vuosivuokra oli noussut 131 eurosta 1058 euroon eli kahdeksankertaiseksi.

– Aika rasvainen korotus mielestäni, Kähkönen ihmettelee.

Kähkönen otti oitis yhteyttä Lappeenrannan kiinteistö- ja mittaustoimeen, josta kerrottiin, että asiasta valittaminen olisi käytännössä turhaa.

Vuonna 2010 Lappeenrannan valtuusto päätti yhtenäistää kaupunkiin vuonna 2009 liitetyn Joutsenon tonttivuokrat. Kaupungin vuokrataso on viisi prosenttia tontin myyntiarvosta.

– Joutsenon tonttivuokrien hintataso oli huomattavasti Lappeenrantaa alhaisempi. 50 vuotta sitten tehdyt sopimukset saattavat olla puoli-ilmaisia tai jopa ilmaisia, sanoo kaupungin tontti-insinööri Esko Kivistö.

Edullisia vuokrasopimuksia tulee vastaan vielä vuosia

Lappeenrannassa tonttivuokria muutettiin vuonna 1989, eli käytännössä yli 27 vuotta sitten tehdyt vuokrasopimukset saattavat edelleen olla hyvin edullisia.

Kivistön mukaan "puoli-ilmaisia" sopimuksia tulee vastaan vielä vuosia. Joitain on myös kuntaliitosta edeltäneen Lappeenrannan alueella.

Maavuokralain mukaan tontinvuokrasopimukset ovat aina määräaikaisia, ne tehdään vähintään 30 vuodeksi ja enintään sadaksi vuodeksi.

Kun sopimus umpeutuu, kaupunki tarkistaa hinnan nykytasolle tai kehottaa ostamaan tontin.

Lappeenrannan kaupungilla on kaiken kaikkiaan 2 500 tontinvuokrasopimusta, joista suurin osa asuinrakennuksille.

Roima nousu tulee kerralla, eikä siitä muistuteta etukäteen

Eeva Kähköselle tontin lunastus ei tule enää kyseeseen, ja nousu tuntuu pariskunnan kukkarossa huomattavasti. Hänen mielestään äkillinen vuokrannousu on kohtuuton. Kähkönen toivoisi nostoon porrastusta.

Tontti-insinööri Esko Kivistö myöntää, ettei vuokran noususta olla yhteydessä ennen kuin vasta sopimuksen umpeutuessa. Kivistö muistuttaa, että asiasta tiedotettiin vuokrien yhdenmukaistamisen yhteydessä vuonna 2010. Silloin tontteja oli mahdollisuus ostaa puoli vuotta vanhalla hinnalla.

– Jos ei ole varautunut vuokran nousuun, muutos saattaa olla aikamoinen. Ihmiset ottavat asiasta välillä yhteyttä meihin. Jotkut luulevat, että kyseessä on laskuvirhe, Kivistö kertoo.

Maanvuokralain mukaan vuokran tulee olla kohtuullinen. Sopimusten väliselle vuokran nousulle ei siis ole ylärajaa, jos vuokra nostetaan kohtuulliselle tasolle.