1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vankilahevoset Touko ja Pekka tarjoavat työtä ja terapiaa

Huittisten vankilassa on saatu hyviä kokemuksia työhevosista. Maanviljelyyn ja karjanpitoon erikoistuneessa maaseutuvankilassa on kaksi suomenhevosta, Touko ja Pekka. Niiden kanssa työskentely antaa vangeille mielekästä tekemistä ja itseluottamusta.

Huittisissa tuomiotaan kärsivä vanki Erfan ajaa tottuneesti suomenhevosta. Kuva: Joona Haarala / Yle

Suomenhevoset Touko ja Pekka ovat hyvässä hoidossa, vaikka hoitajat ovat vankeja. Satakunnan vankilassa Huittisissa päästäkseen vangin on pitänyt ansaita luottamus suljetun vankeuden aikana.

– Iso homma on tehty, että on edes päästy tänne. Ei se ole itsestäänselvyys, että tänne vain tullaan, kertoo vankeustuomionsa loppupuolta kärsivä Toni.

Työtä tehdään vartioimatta.

– Ainoastaan meidän työnjohto ohjaa joka työssä, vankilan tilanhoitaja Elina Kamppari jatkaa.

Harvalla vangilla hevosmiestaitoja

Huittisten vankila on erikoistunut maanvlijelyyn. Vangit auttavat lehmien hoidossa ja viljan kasvattamisessa ja keruussa taitojensa mukaan. Hevosia käytetään muun muassa lehmäaitauksien rakentamisessa, jotta maa ei kärsi liikaa.

Hevonen ei turmele peltoa, kun esimerkiksi aitaa kerätään. Kuva: Joona Haarala / Yle

Yllättävän monella vangilla on kokemusta hevosista, mutta ravipuolelta tai ratsastuksesta. Perinteinen työhevososaaminen on harvinaisempaa.

– Tietysti valjastus on erilaista. Lisäksi hevosen täytyisi pysyä paikallaan ja se pitää osata hallita, ettei se karkaile, työnjohtaja Erkki Lahtinen kuvailee.

Terapiaa työn sivutuotteena

Hevoset ovat nimenomaan työhevosia – eivät niinkään terapiaa varten. Ison hevosen kanssa työskennellessä vanki saa kuitenkin nopeasti itseluottamusta. Toki löytyy myös vankeja, jolla on ennestään hevoskuiskaajan taitoja.

– Mä oon tehnyt aikaisemminkin hevoshommia maataloudessa, kuvailee Erfan-vanki vaatimattomasti.

– Hänellä on semmoinen kyky tai taito, että hevonen luottaa. Hevosella on täysi luottamus, että kun näin tehdään, kaikki sujuu, Elina Kamppari toteaa.