1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. öljyntorjunta

Perämeren öljyntorjuntavalmius on kehittynyt

Perämerellä torstaista lauantaihin käytävän öljyntorjuntaharjoituksen antina on yhteistoiminnan kehittäminen. Öljyntorjuntavalmiutta parantaa kalusto ja koulutus, mutta ilman harjoituksia palaset eivät loksahda kohdilleen tosipaikan tullen.

Kuva: Antti Heikinmatti / Yle

Öljyntorjuntavalmiuden ylläpitäminen vaatii suurten joukkoharjoitusten järjestämistä, sillä esimerkiksi puomikaluston käsittelemistä ei voi harjoitella ilman riittävää kalusto- ja miehistömäärää.

Ei ne vehkeet sinne itsestään liiku.

Jyri Keränen

Kemissä harjoitellaan torstaista lauantaihin saakka öljyntorjuntaa vaativissa meriolosuhteissa lähes parin sadan viranomaisen ja vapaaehtoisen voimin.

Uutta kalustoa ja koulutusta

Lapin pelastuslaitoksella öljyntorjunnasta vastaava Kemin paloaseman päällikkö Jyri Keränen kertoo, että viime vuosina Perämeren pohjukan öljyntorjuntavalmius on parantunut.

– Sitä on viimeisten neljän vuoden aikana kehitetty aika paljon, toki on paljon kehitettävää. Mutta valmiutta on esimerkiksi puomien selvittämiseen ja kalustoa on muutenkin, Keränen sanoo.

Kalustoparannukset eivät auta ilman miehistön koulutusta. Kemin paloasemalla on nyt toistakymmentä kotimaanliikenteen laivuritutkinnon suorittanutta palomiestä, sillä uuden öljyntorjuntakykyisen pelastusaluksen ajaminen vaatii sen.

– Ei ne vehkeet sinne itsestään liiku, eli tarvitaan osaavaa miehistöä. Siinä ollaan paremmalla mallilla kuin jokunen vuosi sitten.

Vapaaehtoisten rooli on tärkeä

Nuotta 2016 -harjoituksen kaltaisten suurharjoitusten antina on se, että oppeja ja kalustoa päästään testaamaan käytännössä. Keskeistä on myös vapaaehtoisten ja viranomaisten toiminnan yhteensovittaminen.

– Ilman vapaaehtoisia homma ei pyöri ollenkaan. Ei meillä eikä varmaan muuallakaan viranomaisilla riitä resurssit siihen, Keränen sanoo.

Yksi osa harjoitusta onkin Keminmaan Vallitunsaareen perustettava perustamiskeskus, jossa vapaaehtoisvoimat kirjataan harjoituksen työvoimaan.