Suomesta halutaan louhia kiviä Yhdysvaltojen uskomusmarkkinoille

Paltamon Kainuanmäeltä ryhdytään louhimaan harvinaista nuummiitti-korukiveä. Kivellä uskotaan olevan myös terveysvaikutuksia, jonka vuoksi sillä on isot markkinat muun muassa Yhdysvalloissa. Markkinoiden avautumista helpottaa se, että tähän saakka kiveä on louhittu ainoastaan Grönlannissa, josta sitä ei enää saada.

Geologian tutkimuskeskus
Korukivi nuummiittiä sisältävä kivi
Arto Loukasmäki / Yle

Geologian tutkimuskeskuksen GTK on kaivanut elokuun aikana tulevan louhosalueen kalliot esiin. Nyt paljaaksi pestyistä kallioista näkee selvästi nuummiittiesiintymän olemassaolon. GTK aloittaa koelouhinnan vielä tämän syksyn aikana, mutta kiven valmistuksen koruiksi hoitaa tuore yrittäjä.

GTK:ta ei nuummiittiesiintymän uskomukset terveysvaikutuksista kiinnosta, vaan GTK:n kiinnostus liittyy erikoisen kiven etsimiseen ja hyödyntämiseen. Kainuanmäellä GTK:n miehet ovat käyneet monta kertaa.

– Tämä taitaa olla ainakin viides kerta. Tuttu paikka, mutta nyt vähän erinäköinen, kun kallio on puhdistettu. Vastaavanlaisella ja hieman pienemmällä nuummiittiesiintymällä olen käynyt Kuusamossa, muilla nuummiittiesiintymillä Suomessa en ole käynyt, sanoo GTK:n rovaniemeläinen geologi Risto Vartiainen.

Kainuunmäen nuummittilouhos
Kainuanmäen tuleva nuummiittilouhos Paltamossa.Arto Loukasmäki / Yle

Edellinen korujen lähde ehtyi

Kainuussa syntynyt ja kasvanut Sinikka Väisänen lähti työn perässä Etelä-Suomeen ja Ruotsiin. Nyt hän on paluumuuttaja ja toteuttamassa pitkäaikaista haavetta perustamalla Kainuun Nuummiitti -yrityksen. Yhtiö ryhtyy louhimaan, esityöstämään, jalostamaan ja myymään Paltamon Kainuanmäen nuummiittia.

Kyllähän ne Amerikassa jo nyt tietää mikä on nuummiitti.

Sinikka Väisänen

Nuummiitti on spectrin eri väreissä välkehtivä harvinainen korukivi ja maailmalla se tunnetaan myös niin sanottuna terveyskivenä. Tarinoiden mukaan se tuo kantajalleen onnea ja sillä uskotaan olevan voimaannuttava vaikutus.

Tähän saakka nuummiittista valmistettuja koruja on tehty Grönlannissa 1980-luvulla löydetystä esiintymästä, mutta nyt tämä esiintymä on ehtynyt. Kainuun Nuummiitti Oy tähtääkin vientiyritykseksi, koska potentiaalisia asiakkaita on ympäri maailmaa ja varsinkin Yhdysvalloissa.

GTK:n miehet ja Sinikka Väisänen Kainuunmäen nuummiittilouhoksella
Sinikka Väisänen ja GTK:n miehet Kainuanmäen nuummiittikalliolla.Arto Loukasmäki / Yle

– Grönlannin esiintymän ovat amerikkalaiset ladyt ostaneet aivan tyhjäksi. Kovin paljon Amerikan markkinoiden eteen ei tarvitse tehdä töitä, sillä minulla on siellä tuttuja. Tietysti se kestää oman aikansa, mutta kyllähän ne Amerikassa jo nyt tietää mikä on nuummiitti, sanoo Sinikka Väisänen.

Nimi nuummiitti on Grönlannista kotoisin. Sana tulee inuiittikielestä ja tarkoittaa Nuukista, Grönlannin pääkaupungista, kotoisin olevaa.

Esiintymä löytyi neljännesvuosisata sitten

Kainuanmäen harvinainen nuummiittiesiintymä löydettiin kallioperäkartoituksen yhteydessä vuonna 1990. Vuodelta 1993 on olemassa esiintymän tutkimustyöselostus (siirryt toiseen palveluun).

Selostuksen mukaan vielä 1990-luvulla nuummiitin hinta korukivimarkkinoilla ei ollut vakiintunut, vaan silloin vallitsi myyjän markkinat. Vuonna 1991 hiotusta grönlantilaisesta nuummitista on maksettu Suomessa alan messuilla 50 markkaa grammalta eli kilohinta on ollut 50 000 markkaa.

Hiottu nuummiittipala
Sileäksi hiottu nuummiittipala on kirkas kuin peili.Arto Loukasmäki / Yle

Uudella yrittäjällä on louhinnan ja kivihionnan lisäksi monia käyttösuunnitelmia louhosalueelle. Silmissä siintää jo matkailunkin mahdollisuudet.

– Kun tulee niitä koloja tuohon, niin niissä voidaan ottaa turve- tai nuummiittikylpyjä. Paljon on mielessä asioita, jotka askarruttavat, mutta ne täytyy kokeilla, koska ovat tulleet kuvaan mukaan. Kyseessä on myös eräänlainen matkailukohde, ja kun saan ne ystävät tänne, jotka ovat olleet jo tulossa, niin puskaradio on aika hyvä tiedottaja, suunnittelee Väisänen.

Koelouhinta paljastaa totuuden

Suomessa nuummiittia on löydetty myös Helsingin seudulta ja Savosta. Näiden lisäksi korukiveksi sopivaa nuummiittia on tavattu myös Yhdysvalloista ja Etelä-Norjasta. Geologi Vartiainen pitää kiveä nättinä, mutta myös haastavana.

Tuttu paikka, mutta nyt vähän erinäköinen, kun kallio on puhdistettu.

Risto Vartiainen

– Itse olen hionut kiviä jossakin määrin, nuummiitti on aika hankala kivi hiojalle. Tässä esiintymässä on myös sellainen ongelma, että kaikki musta kivi ei suinkaan ole nuummiittia, vaan se on siellä kerroksina ja ne on sieltä kaivettava tavalla tai toisella ylös ja tietysti kaikki sellainen maksaa, sanoo Vartiainen.

Lokakuussa alkaa Kainuanmäellä koelouhinnat, jossa ammattilouhija irrottaa hellävaraisesti kalliosta isoja tonnin tai kahden tonnin painoisia lohkareita.

Kainuunmäen nuummiittilouhoksen räjäytysreijät
Kainuanmäellä kallio on valmiina räjäyksiin.Arto Loukasmäki / Yle

– Pienemmällä poralla nämä blokit pilkotaan ja katsotaan sitten minkälainen on saalis. Se on selvä, että tässä on nuummiittia, mutta kuinka paljon, niin se on vielä arvoitus. Kuitenkin pienimuotoiseen korutuotantoon on aivan varmasti tarpeeksi tavaraa, kertoo Geologian tutkimuskeskuksen rovaniemeläinen geologi Risto Vartiainen.