Siivoushullut ja sekasorron sietäjät maailmalla

Kreikkalaiset räjäyttävät kloriitilla pienetkin kodin tahrat, mutta ranskalaisille hujan hajan oleva koti kertoo vain siitä, että sen asukkaat osaavat nauttia itse elämästä.

Ulkomaat
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Ranska: Kotiaan siivoava uraohjus on oudokki

Monen ranskalaisen mielestä kaakeleiden kuuraaminen on älytöntä, koska ammattilainen hoitaa sen vähemmällä vaivalla.

Jos esimerkiksi ranskalainen poliitikko kertoisi pesevänsä vessanpönttönsä itse, ei siitä suinkaan irtoaisi ahkeruuspisteitä, vaan häntä pidettäisiin epäolennaisuuksiin keskittyvänä, ajankäytössään epäonnistuneena oudokkina.

Vieraita voi siis kutsua hyvin kylään, vaikka tavaroita olisi vähän hujan hajan.

Vain harva ranskalainen siivoaakin kaiken itse. Siivoojan käyttäminen ei ole mitään yläluokan luksusta, vaan hyvin yleinen käytäntö keskituloisissa perheissä, etenkin isommissa kaupungeissa.

Ammattilaisten avusta huolimatta suuren osan siivouksesta hoitavat edelleen naiset.

Jonkinlaista asennemuutosta on kuitenkin havaittavissa. Esimerkiksi Ranskan presidentti François Hollande kertoi Elle-lehden haastattelussa katuvansa sitä, ettei auttanut entistä avovaimoaan, nykyistä ympäristöministeriä Ségolène Royalia aikanaan enemmän kotitöissä.

Viime aikoina puheenaiheeksi ovat Ranskassa nousseet pesuaineiden sisältämät haitalliset aineet. Keskustelu on saanut ihmiset kiinnostumaan ympäristöystävällisemmistä ja turvallisemmista tavoista siivota.

Ranskalaisissa naistenlehdissä ja siivousblogeissa kehotetaankin vaihtamaan kauppojen myrkyt etikkaan, sitruunaan ja ruokasoodaan.

Epäjärjestykseen on Ranskassa Suomea korkeampi toleranssi. Vieraita voi siis kutsua hyvin kylään, vaikka tavaroita olisi vähän hujan hajan. Sopiva nuhjuisuus kuuluu asiaan ja kertoo siitä, että asukkaat osaavat viihtyä ja nautiskella.

Annastiina Heikkilä, Pariisi

Harja ja kihveli

Kreikka: Siivoushullu kansa ei säästele kloriitissa

Vaikka kreikkalaisten arki olisi taloudellisesti ankeaa, siisteydestä ei luisteta. Kodit tuoksuvat ja kiiltävät puhtauttaan.

Kodeissa imurointi suoritetaan vähintään kerran viikossa, lattioita saatetaan pestä jopa päivittäin. Myös parvekkeiden kaiteet ja säleikkunat kuuluu pitää pölyttöminä.

Keittiöistä ei löydy pinttyneitä rasvatahroja.

Keittiöistä ei löydy kaappien ovia tai uunia ja liesituuletinta, joissa näkyisi pinttyneitä rasvatahroja.

Siivoustaito periytyy äidiltä lapsille, erityisesti tyttärille. Tytöt auttavat kodin siivoamisessa viimeistään teini-iässä.

Kodin siisteys onkin ollut perinteisesti naisen tehtävä. Nykyisin myös nuoret miehet osallistuvat melko usein työssäkäyvien puolisoidensa rinnalla kodin puhtaana pitämiseen.

Siivoojia käyttävät vain keskituloisia kreikkalaisia varakkaammat ihmiset. Talouskriisin myötä myös hyvin toimeentulevat ovat vähentäneet paljon keikkasiivoajien, silittäjien ja kotiapulaisten käyttöä.

Siivoojista valtaosa on siirtolaisia, joilla saattoi ennen kriisiä olla viikon jokainen päivä buukattu täyteen töitä. Nyt työttömyys painaa alan harjoittajien harteita.

Ympäristöä kuormittavien siivoustuotteiden käyttö ei huoleta kreikkalaisia lainkaan.

Joka kotitalouden “mäntysuopa” on kloriittipullo. Kloriittia ja muita klooripitoisia aineita käytetään niin lattioiden, keittiön työtasojen, wc-pöntön kuin homeläiskienkin puhdistukseen.

Jos kaapeista tai varastoista löytyy siivotessa ylimääräistä, se joko heitetään roskiin tai viedään kierrätykseen jäteastian viereen kadulle, josta kyseistä tavaraa tarvitseva voi napata sen mukaansa. Kirpputoreja ei harrasteta.

Sara Saure, Ateena

Kaakelipesu

Brasilia: Keskiluokka opettelee siivouksen alkeita pakon edessä

*Kaikille tavaroille on omat paikkansa. *Usein jopa sohvapöydän pitsiliinan paikka on tarkkaan harkittu. Pölykerroksia näkyy harvoin.

Brasiliassa arvostetaan kodin siisteyttä, mutta monet brasilialaiset eivät suinkaan ole itse tottuneet siivoamaan. Keskiluokan kotitalouksissa on kauan ollut tapana palkata kotiapulainen, jonka vastuulla on siivouksen lisäksi ruuanlaitto, sänkyjen petaus, vaatteiden pesu ja silitys sekä tiskaus.

Jopa useiden nuorten kimppakämpissä käy yleensä siivooja, sillä siivous ei yleensä kuulu kotona opittuihin elämäntaitoihin.

Vielä viime vuosikymmenelle asti kotiapulaiset asuivat monesti isäntäperheensä luona ja olivat käytettävissä kellon ympäri. Jotkut kutsuvat tätä vieläkin osittain elävää tapaa orjuuden ajan jäänteeksi, koska yleensä isäntäperhe edustaa valkoista keskiluokkaa, kun taas kotiapulainen on yleensä tummempi-ihoinen.

Brasilialaiset jakavat blogeissaan selviytymisohjeita kodinhoitoon.

Toisten kodeissa töitä paiskivien naisten asema on vihdoin parantunut. Muutos tapahtui yli vuosikymmenen Brasiliaa johtaneen työväenpuolueen valtakautena.

Kotiapulainen saa nykyään tehdä vain 44-tuntista viikkoa ja hänellä on oikeus ylityökorvauksiin. Isäntäperheen on maksettava myös työttömyysturvaa siltä varalta, että kotiapulainen menettää pestinsä.

Näin joka paikan apulaisista on tullut kotitalouksille niin kallis menoerä, että heihin on varaa enää vain suurituloisilla.

Useat keskiluokkaiset brasilialaiset ovat vastustaneet kotisiivouksen kallistumista, mutta samalla he ovat yrittäneet sopeutua uudenlaiseen arkeen.

Siivooja tilataan nykyään kotiin päivätaksalla kerran tai pari viikossa. Samalla moni on pakon edessä joutunut tutustumaan ensi kertaa kodinhoidon alkeisiin.

Etenkin ulkomailla asuvat brasilialaiset ovat jakaneet blogeissaan selviytymisohjeita ulkomaille suuntaaville maamiehilleen. Miten pitää kämppä siistinä maissa, joissa kokopäiväisen kotiavun palkkaaminen on taloudellisesti mahdotonta? Samantapaisia asioita pohditaan internetin keskusteluryhmissä, joita perustettiin kotiapulaisten oloja kohentaneen lakiuudistuksen jälkeen.

Suosittu neuvo netissä on siivota joka päivä vähän ja opettaa lapsille siivoustaitoja varhaisesta iästä lähtien. Ja vaikka kaikki ei olisikaan ihan tiptop, ei se ole maailman loppu.

Heidi Lipsanen, Rio de Janeiro

Luutu ja ämpäri

Venäjä: Sanko ja rätti pysyvät naisen käsissä

*Venäläiskodeissa perinteiset siivoustavat pitävät pintansa. *Rätillä ja saippuavedellä lattiaa kuuraava nainen pysyy siivouksen ytimessä itänaapurissa.

Perinteisten sukupuoliroolien aseman kotitöissä vahvistaa markkinatutkimusyritys Nielsenin kysely (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan yli puolet venäläisistä katsoo siivouksen kuuluvan perheessä naisille. Kolmasosa vastaajista on valmis jakamaan siivoustaakan molempien sukupuolten kesken.

Vanhat konstit ovat siivotessa kunniassa.

Saippuan ja veden lisäksi paikkojen puhdistamisessa luotetaan usein yhä ruokasoodaan ja etikkaan. Venäjällä ei ole kerrostaloissa tuuletusparvekkeita tai tamppaustelineitä, mutta suomalaiseen tapaan matot viedään maalla suursiivouksen yhteydessä lumihankeen raikastumaan.

Moskovassa nosteessa on kodin siivouspalveluita tarjoava Qlean taksisovellus Uberin tapaan.

Venäläiskodeissa siivotaan tavallisesti kerran viikossa. Vanhan rakennuskannan vuoksi puhtaudesta huolehditaan erityisesti keittiössä, jotta torakat ja muut tuhohyönteiset pysyisivät paremmin loitolla. Keittiön puhtauden huomioiminen periytyy osin myös neuvostoaikojen kommuuniasumisesta, joka pakotti perhekunnat jakamaan keittiön naapureittensa kanssa.

Venäjän suurissa kaupungeissa siivous hoituu nykyään entistä useammin netissä tarjottavien palveluiden avulla. Esimerkiksi Moskovassa nosteessa on kodin siivouspalveluita tarjoava Qlean, joka taksisovellus Uberin tapaan hyödyntää toiminnassaan uutta jakamistaloutta.

Venäläisten siivousguruksi on parissa vuodessa noussut huippusuositun tosi-tv-ohjelma Revizorron topakka juontaja. Nutturapäinen kaunotar tarkistaa ohjelmassaan venäläisten ravintoloiden ja hotellien nykykunnon ja jakaa samalla siivousvinkkejä katsojille.

Erkka Mikkonen, Moskova

Moppi

Filippiinit: Köyhäkin koti on tiptop-kunnossa

Filippiineillä keskiluokan ja vauraan väestön kodit siivoaa kotiapulainen. Perheet palkkaavat usein vähintään kaksi kotiapulaista, varsinkin jos perheessä on lapsia tai jos apua halutaan viikon ympäri. Moni kotiapulainen asuu viikot perheen asunnossa omassa huoneessaan.

Keskiluokan kodit ovatkin yleensä edustuskunnossa.

Kotiapulainen tiskaa, siivoaa, pyykkää ja silittää perheen vaatteet. Lattiakin kuurataan joka päivä. Usein kotiapulaiset laittavat myös perheen ruoat aamiaisesta alkaen, hoitavat lapset ja ulkoiluttavat koirat.

Vähästä omaisuudesta pidetään hyvää huolta.

Filippiiniläiset arvostavat järjestystä vauraustasosta riippumatta. Köyhäkin koti pidetään siistinä, vaikka kodinkoneiden puute tarkoittaa sitä, että lattiat lakaistaan maaseudulla vaikka kuivasta heinästä tehdyillä luudilla.

Pienissä majoissa lattia on päivällä olohuone, yöllä makuutila perheen väelle. Aurinko ajaa myös pölynimurin virkaa. Vaatteet ja petivaatteet viedään tuulettumaan ulos ja ikkunoita pidetään auki, jotta sisätiloihin ei kerry hometta.

Jopa evakkoleireissä taifuunien jälkeen asukkaat hyörivät kotitöissä kuuraten käsipyykkiä pesuastiassa majansa ulkopuolella.

Pari vuotta sitten näin, kuinka tulvaveden laskeuduttua koteihinsa palannut köyhälistökortteleiden väki kuivatti auringossa jopa tulvan alta pelastettuja putkitelkkareita. Vaatteet oli ripustettu pyykkinarulle täsmällisiin riveihin. Vähästä omaisuudesta pidetään hyvää huolta.

Trooppinen ilmasto asettaa vaatimuksia hygienialle, joten paikat pidetään puhtaina torakoista ja muista ötököistä. Denguekuumeen takia ihmisiä on valistettu, että vettä ei pidä jättää seisomaan astioihin. Dengue-kuumetta tartuttavat hyttyset lisääntyvät jopa pienessä lasin pohjaan jääneessä vedessä. Siksi varsinkin sadekaudella tiskejä ei jätetä vanumaan ruokailun jälkeen.

Kirsi Crowley, Manila