Yle MTV:n yhteistyöavauksesta: "Haluja on molemmin puolin, konkretia vielä hyvin kaukana"

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja Atte Jääskeläinen ei tyrmää yhteistyötä MTV:n kanssa. Jääskeläinen kuitenkin pitää MTV:n toimitusjohtajan avausta enemmän ideoiden heittelemisenä ilmaan, ei konkreettisena ehdotuksena.

kulttuuri
mtv ja yle -logot
Yle

Talousvaikeuksissa olevan MTV:n toimitusjohtaja Jarkko Nordlund väläytti laajaa yhteistyötä Yleisradion kanssa. Nordlundin mielestä MTV voisi kehittää uutistoimintaa yhteistyössä Ylen kanssa. Nordlund listasi muiksi yhteistyökohteiksi urheiluoikeudet ja ohjelmahankinnan.

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtajan Atte Jääskeläisen mukaan yhtiöt ovat tehneet historiansa aikana paljon yhteistyötä esimerkiksi urheiluoikeuksien ostamisessa, myymisessä ja jakelussa. Muun muassa jalkapallon MM-kisaoikeuksia on hankittu aiemmin yhdessä, ja yhtiöt ovat hoitaneet oman osuutensa suurtapahtuman lähettämisestä.

Ylen Uutis- ja ajankohatistoiminnan johtaja Atte Jääskeläinen.
Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja Atte Jääskeläinen.Petteri Juuti / Yle

– Nyt on kysymys siitä, onko tulevaisuudessa merkittäviä konkreettisia hankkeita, joissa yhteistyötä voidaan tehdä. Haluja on varmasti molemmin puolin, mutta konkretiasta ollaan vielä hyvin kaukana.

Jääskeläinen muistuttaa, että Ylen tulevaisuutta pohtinutSatosen työryhmäkehotti Yleä hakeutumaan yhteistoimintaan kaupallisen median kanssa sananvapauden ja monimuotoisen median turvaamiseksi.

Onko tulevaisuudessa merkittäviä konkreettisia hankkeita, joissa yhteistyötä voidaan tehdä?

Ylen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen

Millaista yhteistyötä yhtiöt voisivat sitten tehdä uutistoiminnan puolella?

Vastaavan päätoimittajan mielestä on selvää, että ratkaisu ei voi olla uutistoiminnan yhdistäminen, jos Suomessa halutaan pitää yllä monipuolista ja -arvoista viestintää.

– Pitää hakea sellaisia keinoja, joilla myös MTV:n uutistoiminta voi pysyä vahvana. Tulee mieleen, onko meidän perusrakenteissa jotain sellaista, jossa kustannuksia voidaan pienentää yhteistyöllä. Ehkä teoriassa myös kuvan- ja uutishankinnassa voisi tehdä jonkinlaista yhteistyötä.

Jääskeläinen ei usko, että yhteistyö Ylen kanssa on ratkaisu kaupallisen median rakenteellisiin ongelmiin, sen verran syviä liiketoimintamalleihin liittyvät vaikeudet ovat. Hänestä julkinen keskustelu asiasta parantaa kuitenkin kaikkien asianosaisten tilannekuvaa.

Yle ei ole vielä aloittanut neuvotteluja STT:n kanssa

Satosen työryhmän raportin julkistamisen jälkeen keskusteltiin Ylen mahdollisesta yhteistyöstä STT:n kanssa. Nyt MTV ilmaisee kiinnostusta samaan, miksi?

Atte Jääskeläisen mukaan median liiketoimintamallien muuttuminen on vaikeuttanut journalismin rahoitusta.

– Viihteelle, urheilulle ja fiktiolle löytyy edelleen rahoitusta. Toimijat ja päättäjät ovat huolissaan, miten erityisesti kaupallinen journalismi tulevaisuudessa rahoitetaan. Tämä on ihan perusteltu huoli.

Yhteistyöneuvotteluja STT:n kanssa ei ole vielä aloitettu, Jääskeläinen kertoo. Hän kuitenkin löytää yhden keinon, jolla MTV:n ahdinkoa voitaisiin helpottaa. MTV on suuri STT-maksujen maksaja.

– Voi tietysti kysyä, onko MTV:n uutistoiminta kykenevä maksamaan näitä korkeita STT-maksujaan? Ehkä se on asia, jota kaupallisen median tulevaisuutta selvittävä työryhmä sitten pohtii.