1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lähtö tuli Ruotsista – suurlähettiläs Viinaselle tarjotaan komeaa titteliä Suomessa

Ulkomaan komennuksien päätyttyä Suomessa vietetään yleensä 3–4 vuotta.

Jarmo Viinanen. Kuva: Yle

Tasavallan presidentin Suomeen komentama Tukholman-suurlähettiläs Jarmo Viinanen saa varautua viettämään kotimaan tehtävissä useita vuosia, sikäli kuin hän päättää jatkaa uraansa ulkoministeriön palveluksessa Ruotsista palattuaan.

– Hänet pyritään sijoittamaan johtavan asiantuntijan tehtäviin. Tehtävän tarkempi sisältö määritellään lähiviikkoina, kertoo alivaltiosihteeri Pirkko Hämäläinen ulkoasiainministeriöstä.

Alaistensa epäasiallisesta kohtelusta epäilty Viinanen palaa asemamaastaan Ruotsista Suomeen ja aloittaa Helsingissä 20. syyskuuta. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki päätöksen siirrosta valtioneuvoston esityksen mukaisesti presidentin esittelyssä heti puolen päivän jälkeen.

Asian puinti ei kuitenkaan pääty tähän, vaan seuraavaksi arvioidaan muun muassa sitä, onko Viinanen käyttäytynyt virkamieslain mukaisesti asemansa ja tehtäviensä edellyttämällä tavalla. Tässä yhteydessä Viinasella on mahdollisuus tuoda esiin omat näkökantansa. Viinanen on kiistänyt häirintäepäilyt tai asiattoman toiminnan virassaan.

Mahdolliset väärinkäytökset Suomen Tukholman-suurlähetystössä tulivat julkisuuteen heinäkuussa, kun Iltalehti uutisoi, että Viinasta epäillään seksuaalisesta häirinnästä.

Asian puinti jatkuu

Kävi tässä prosessissa kuinka tahansa, uutta ulkomaankomennusta ulkoasiainneuvos Viinaselle ei ole ihan heti luvassa.

– Kun Helsinkiin palataan ulkomaanvuosien jälkeen, niin yleensäkin Suomessa ollaan 3–4 vuotta ennen seuraavaa ulkomaankomennusta. Se on meillä yleinen linja ja tapa, Hämäläinen sanoo.  

57-vuotiaalla Viinasella on takanaan ansiokas virkamiesura kotimaassa ja ulkomailla, eikä Hämäläisen mukaan ole poissuljettua, etteikö Viinasta nimitetä ennemmin tai myöhemmin taas suurlähettilääksi jonnekin.

– Kyllä hänellä on kaikki mahdollisuudet päästä ulkomaille myöhemmin.

Suurlähettilään paikka haussa

Viinaselta vapautuva Tukholman-suurlähettilään paikka on jo avattu ulkoministeriön sisäiseen ilmoittautumismenettelyyn. Hakuaikaa on 8. syyskuuta saakka. Paikka pyritään täyttämään mahdollisimman nopeasti. Hämäläinen veikkaa, että uusi lähettiläs aloittaa Tukholmassa vuodenvaihteen tienoilla.