Hallitus kannattaa virtuaalivaluuttojen sääntelyä

Hallitus tukee EU:n komission ehdotusta rahanpesudirektiivistä, jolla säänneltäisiin muun muassa anonyymien virtuaalivaluuttojen, kuten Bitcoinin käyttöä

politiikka
grafiikkaa
Yle

Suomen halitus on antanut tukensa EU:n komission ehdottamille muutoksille rahanpesudirektiiviin. Direktiivilllä tavoitellaan terrorismin rahoituksen torjumista ja viranomaisten tiedonvaihdon parantamista.

Komissio ehdottaa muun muassa keskitettyjä järjestelmiä, joista viranomaiset saisivat tietoa pankki- ja maksutilien haltijoista.

Säännökset rahanpesun torjunnasta koskisivat myös virtuaalivaluuttojen vaihtopalveluja ja lompakkopalvelujen tarjoajia. Niissä palveluntarjoajien olisi tunnistettava asiakas ja ilmoitettava epäilyttävistä liiketoimista. Hallitus pitää kuitenkin tärkeänä, että sääntelyllä ei rajoiteta tarpeettomasti uusien maksuvälineiden kehittymistä.

Uusia rajoituksia olisi tulossa myös etukäteen ladattaville sähköisille maksuvälineille kuten prepaid-korteille. Ehdotuksen mukaan niillä ei enää voisi maksaa verkossa ja korteille saisi ladata rahaa enintään 150 euroa tunnistautumatta.