Porin jättilomautusten suunnitelma valmistui: Katso tästä seuraukset

Porissa talkoovapaan on valinnut 916 ihmistä, lomautetuiksi joutuuu 2 153 henkilöä. Useat toimipaikat kuten uimahalli pidetään lomautusten takia kiinni.

lomautus
Porin lippu, vaakunakarhu
Katja Halinen / Yle

Porin kaupungin yksityiskohtaiset lomautussuunnitelmat loppuvuoden osalta ovat valmistuneet. Porin kaupungin henkilökunnasta talkoovapaan on valinnut 916 henkilöä ja lomautetuksi tulee 2 153 ihmistä.

Lomautusten pääasiallinen kesto on kolme viikkoa loka–joulukuussa. Ne vaikuttavat useisiin kohteisiin.

Lomautusten ulkopuolelle on rajattu kaupunginhallituksen 25. heinäkuuta sekä kaupunginjohtajan 19. elokuuta tekemällä päätöksellä muun muassa Porin perusturvakeskuksen, sivistyskeskuksen ja Satakunnan pelastuslaitoksen haavoittuvinten toimintojen henkilöstöä.

Porin kaupunginhallitus saa lomautussuunnitelmat tiedokseen 29. elokuuta. Lomautusten täytäntöönpanosta vastaavat virastopäälliköt.

Alla on lueteltu lomautusten vaikutuksia. Lomautusten taloudellisten vaikutusten arvioidaan olevan noin 4,7 miljoonaa euroa.

Sivistystoimi

Kouluissa, kansalaisopistossa ja Palmgren-konservatoriossa oppilaiden itsenäinen työskentely lisääntyy selvästi, opetusryhmiä yhdistellään ja päiviä käytetään teemaopiskeluun.

Oppilaiden turvallisuus ja valvonta huolehditaan asianmukaisesti kaikkina lomautuspäivinä. Varhaiskasvatuksen hallinnolliset päätökset voivat viivästyä. Päiväkodeissa lomautusajankohdat määritellään siten, että ne voidaan toteuttaa ryhmäsäädöksiä rikkomatta. Erityisopetus ja erityisopetusryhmät ovat lomautusten ulkopuolella.

Kulttuuri

Lähikirjastot sulkevat ovensa porrastetusti kahdeksi viikoksi ja pääkirjaston aukioloaikoja ja palveluita supistetaan. Pori Sinfoniettan konsertit pyritään pitämään suunnitellusti.

Satakunnan Museon näyttelyt ovat suljettuina 7. marraskuuta–31. joulukuuta ja taidemuseotoiminta 25.–31.lokakuuta sekä 16.–29. joulukuuta, mutta Luontotalo Arkki ja Rosenlew-museo ovat avoinna normaalisti. Myös Kulttuuritalo ja Porin taidekoulu toimivat lähes normaalisti.

Liikunta ja vapaa-aika

Liikuntatapahtumiin tulee vähäisiä muutoksia, mutta keskustan uimahalli on suljettuna 7.–27. joulukuuta ja Meri-Porin uimahalli 4.–24. lokakuuta.

Porin ja Noormarkun urheilutalot, Karhuhalli, jäähallit ja maauimala ovat toiminnassa normaalisti. Ohjattu liikuntatoiminta toteutuu suunniteltua suppeampana ja Ison tekojään toimintaa myöhästetään.

Nuorisotilat ovat suljettuna kukin vuorollaan yhteensä kolme viikkoa. Tämän lisäksi määräaikaisten palkkauskielto supistaa nuorisotilatoimintaa kolmella alueella 20 prosenttia koko syyskauden ajan. Koululaisten syyslomaleiri ja yksi loppuvuoden isompi nuorisotapahtuma jäävät toteutumatta.

Viraston omassa hoidossa olevia jääratoja ja latuja hoidetaan vuoden 2016 aikana vain, jos henkilöstöä riittää laitosten ylläpidosta kentille. Yhdistyksiltä hankittavat luistinrata- ja latupalvelut alkavat vasta 1.1.2017. Tammen leirikeskus on suljettuna 1.10.–31.12.

Perusturva

Vanhusten kotihoito sekä ympärivuorokautinen hoito palvelukodeissa ja pitkäaikaishoidon osastoilla jatkuu normaalisti, samoin kotiutus- ja yöpartiotoiminta.

Lastensuojelu, aikuissosiaalityön etuuskäsittely ja kuntouttava työtoiminta turvataan.

Lääkäreiden ja sairaanhoitajien sekä hammaslääkärien ja -hoitajien vastaanotot toimivat, mutta tiivistetyllä palveluverkolla. Hoitotarvikkeiden toimitusten ja kuntoutuksen osalta toimintaa supistetaan.

Muistihoitajan vastaanotolle pääsy pitkittyy talkoovapaiden takia. Muistitestejä ei tehdä lomautuksen aikana.

Lääkärien sairastumiset voivat vaarantaa potilasturvallisuutta kuntoutus- ja sairaalapalveluissa.

Palveluliikelaitos

Siivoustaajuuksiin tehdään muutoksia ja resurssit kohdistetaan hygienian kannalta oleellisimpiin tehtäviin.

Aterioiden palvelutuotannossa käytetään kertakäyttöastioita ja ruokalistoja muutetaan ravintosisällöt kuitenkin huomioiden. Välipalamyyntiä karsitaan, ja ylimääräisiä tarjoilutilauksia rajoitetaan.

Tekninen toimi

Liikenneväylien kunnossapidosta ja hoidosta huolehditaan mutta hoito ja kunnossapito heikkenevät huomattavasti lomautusaikana.

Talvihoidossa on isot riskit marras- ja joulukuussa, sillä ajoneuvokeskuksen kuljettajista osa on lomautettuna joulukuun lopulla.

Matkakeskuksen suunnittelutilanne on vaarana viivästyä. Jos suunnitelmien vahvistusprosessin aikana tulee valituksia, hanke viivästyy aikataulustaan joka tapauksessa lomautuksista huolimatta. Liikenneturvallisuusaloitteita ei pystytä käsittelemään, päätökset saattavat viivästyä tai osa aloitteista jää kokonaan käsittelemättä. Samoin muu asiakaspalvelu kärsii. Kriittisen tilapäiset liikennejärjestelyt pystytään hoitamaan.

Muut

Porin veden peruspalvelut, Satakunnan pelastuslaitoksen ja maaseututoimen lakisääteiset tehtävät hoidetaan normaalisti.

Porin kaupungintalon on suljettu 13.12.–30.12.

Lisäys 26.8. Porin kaupunki korjasi virheellisesti laskemiaan lomautusmääriä. Eilen kerrottiin, että talkoovapaan on valinnut 577 henkilöä ja lomautetuksi joutuu 1 410 henkilöä.