1. yle.fi
  2. Uutiset

YK vaatii tutkimusta Jemenin väkivallasta

YK:n ihmisoikeustoimiston mukaan Saudi-Arabian ilmaiskut ovat aiheuttaneet suurimman osan Jemenin sisällissodan siviiliuhreista.

Ulkomaat
Kiharatukkainen poika istuu raunioiden päällä katsoen surullisena kameraan. Hänellä on yllään tumma takki, ylöskäärityt housut ja sandaalit. Taustalla näkyy aikuisia ja pala pystyyn jäänyttä seinää. Kauempana on vihreä kukkula ja vuoristoista maisemaa.
Jemeniläispoika istui raunioilla Sanaassa 11. elokuuta. Saudi-Arabian ilmaiskun kerrotaan tuhonneen talon.Yahya Arhab / EPA

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra'ad al-Hussein vaatii kansainvälistä tutkimusta Jemenin sisällissodan ihmisoikeusrikoksista ja muusta väkivallasta. YK:n ihmisoikeustoimiston raportin mukaan kaikki sodan osapuolet ovat syyllistyneet ihmisoikeusloukkauksiin.

Suurimman osuuden siviiliuhreista ovat aiheuttaneet Saudi-Arabian johtaman liittouman ilmaiskut.

Taistelut Jemenissä kiihtyivät maaliskuussa 2015, kun Saudi-Arabia aloitti ilmaiskut huthi-kapinallisia vastaan.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston OCHCR:n raportin mukaan ainakin 3 799 siviiliä on sittemmin kuollut väkivaltaisuuksissa. Raportin mukaan noin 60 prosenttia siviilikuolemista johtuu Saudi-Arabian johtaman liittouman ilmaiskuista.

Toisaalta myös huthi-kapinalliset ja näiden liittolaiset ovat tulittaneet asuinalueita kranaatinheittimillä ja raketeilla ja levittäneet miinoja.

Raportissa varoitetaan, että pitkittynyt konflikti voi johtaa Jemenin yhteiskunnan täyteen romahdukseen.

Arabian niemimaalla sijaitsevassa köyhässä Jemenissä on meneillään mutkikas konflikti, joka on saanut myös laajemman alueellisen valtakamppailun piirteitä, koska sunnimonarkia Saudi-Arabia pelkää vanhan vihollisensa, shiiajohtoisen Iranin, tukevan pääosin shiialaisia huthi-kapinallisia.

Huthi-kapinalliset ja näiden kanssa liittoutuneet entisen presidentin Ali Abdullah Salehin joukot taistelevat Jemenin kansainvälisesti tunnustettua hallitusta ja sitä tukevia Saudi-Arabian joukkoja vastaan.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi