Tutorit neuvovat kaiken uuden äärellä – vanhemmat opiskelijat tukeva vasta-alkajia

Opiskelun aloittaminen tarkoittaa nuorelle usein kokonaan uutta ympäristöä. Vasta-alkajien kotiutuminen opiskelupaikkakunnalle ja oppilaitokseen tapahtuu yleisesti oppilaskunnan tuella. Tutorit neuvovat tulokkaita talon tavoille.

Koulutus ja kasvatus
Virkapaidoissa tutorit Timo Heinonen ja Riikka Pesonen sekä uudet opiselijat Juho Kosonen ja Tuulie Kettunen.
Virkapaitoihin pukeutuneet tutorit Timo Heinonen ja Riikka Pesonen opastavat Juho Kososen ja Tuulie Kettusen Savonniemen kampuksen tavoille.Paavo Koponen, Yle

Savonniemen kampuksella opiskellaan tätä nykyä hyvinvointi- ja terveysalaa. Opiskelijoita on reilut neljäsataa ja heistä uusia reilut viisikymmentä. Vanhat opiskelijat aloittavat lukuvuotensa maanantaina 29. elokuuta, mutta uudet opiskelijat ovat sitä ennen oppimassa talon tavoille. Hyvät neuvot ovatkin kalliit.

–Haluaisin tietysti tutustua Savonlinnaan, joka on minulle aika tuntematon paikka. Opiskelen sairaanhoitajaksi ja tietysti haluan tietää siitä alasta mahdollisimman paljon, sanoo joensuulainen Tuuli Kettunen.

– Minulle kaupunki ja oppilaitoskin ovat ihan tuttuja edellisen työn kautta. Mutta kaikkea mahdollista haluaisin tietää tähän ammattialaan liittyen, sanoo puolestaan punkaharjulainen Juho Koskinen.

Tutoreilla onkin jo vastauksia valmiina. Riikka Pesonen tuli itsekin opiskelemaan vasta viime tammikuussa, mutta kaupunki on jo jonkin verran tuttu, koska täällä on sukulaisia.

– Tästä talosta ainakin on hyvä tietää esimerkiksi mistä löytyy opintotoimisto ja oma OVA, eli opintoryhmän ohjaaja. Kaupungistaneuvotaan kohteita mielenkiinnon mukaan, kertoo kouvolalainen Riikka Pesonen.

Mikkelin ammattikorekakoululla on hieno kampus Savonlinnan Savonniemessä.
Mikkelin ammattikorekakoululla on hieno kampus Savonlinnan Savonniemessä. Paavo Koponen, Yle

–Hyväneuvon tietysti että liikkuu aktiivisesti kaupungilla, niin kyllä kaikki tulee aika hyvin tutuksi. Melkein kaikki löytyy Olavinkadun varrelta, paitsi kirjasto joka on vähän syrjemmässä, neuvoo puolestaan jo liki kaksi vuotta opiskellut mikkeliläinen Timo Heinonen.

Neuvoja opiskeluun

Talon tapojen ja kaupungin tuntemuksen lisäksi tutorit tukevat myös opiskelussa.

– Opiskelussa on tärkeätä että tekee parhaansa. Ensin perehdyttävää on järjestelmissä, jotta löytää kaikki tenttiin ilmoittautumiset, ajankohtaiset uutiset ja oikeastaan kaiken mitä opiskeluun liittyy. Tietokone on aika lähellä opintoja koko ajan. Ja Savonlinnassa riittää myös töitä, jos opiskelun ohella jaksaa, Timo Heinonen vihjaa.

– Kun motivaatio on huipussaan, niin kyllä tämä koulutus kahlataan läpi. Meillä on tutorit ja monia muita tukijoita ja opiskelua ylläpitävää toimintaa, Tuuli Kettunen kiittelee.

– Motivaatiota riittää. Tutorit ovat tärkeitä. He neuvovat kaiken uuden äärellä. Heillä on lähiajalta kokemusta, että mitä se on tulla opiskelemaan uuteen ympäristöön uutta alaa. He tietävät neuvoa. Kyllä tästä suoriudutaan, uskoo myös Juho Kosonen.

Tutoreille tärkeää on puolesta se, että voi olla avuksi. Samalla tapaa uusia ihmisiä ja saa tuttavuuksia ja kavereita. Neuvoessa oppi sitä paitsi itsekin.