Burkini-uimapuvun keksijä Ranskan kohusta: Vaate on ymmärretty väärin

Libanonilais-australialainen Aheda Zanetti sanoo Ylelle kehittäneensä burkinin, jotta rantaelämä ja vesiurheilulajit olisivat myös niiden ulottuvilla, jotka eivät tahdo paljastaa vartaloaan. Suunnitteljan mukaan Ranskan rantakaupunkien burkinikiellot ja aiheesta noussut keskustelu ovat vauhdittaneet uima-asujen myyntiä.

Kuva: Stephanie Pilick / EPA

Peittävän burkini-uimapuvun suunnittelija Aheda Zanetti sanoo, että Ranskassa on ymmärretty vaatteen tarkoitus aivan väärin.

– Meille tämä uimapuku on iloinen asia, jonka avulla voimme integroitua australialaiseen yhteiskuntaan, Zanetti kuvailee puhelinhaastattelussa Sydneystä Ylelle.

Rantaelämä on olennainen osa australialaista kulttuuria – ja libanonilais-australialainen Zanetti kertoo kehittäneensä burkinin, jotta yhä useampi voisi ottaa siihen osaa.

– Olemme muslimeja, haluamme pukeutua peittävästi, mutta haluamme myös osallistua niihin moniin aktiviteetteihin, joita Australiassa voi harrastaa.

Zanettin mukaan uimapuku suunniteltiin siten, että se sopisi muillekin kuin muslimeille: hunnun sijasta burkiniin kuuluvassa pitkähihaisessa tunikassa on huppu. Sen lisäksi uima-asuun kuuluvat pitkälahkeiset leggingsit.

Burkinin suunnitellut Aheda Zanetti liikkeessään Sydneyssä. Kuva: Reuters

Kohu on parantanut myyntiä huimasti

Ranskassa burkinit nousivat julkiseen keskusteluun viime viikolla, kun useat eteläranskalaiset kaupungit kielsivät burkinien käyttämisen rannoillaan.

Pääministeri Manuel Valls kommentoi asiaa sanomalla, että hän tuomitsee muslimien leimaamisen, mutta kiellot ovat tarpeen yleisen järjestyksen säilyttämiseksi.

Entinen presidentti Nicolas Sarkozy puolestaan sanoi keskiviikkona, että burkinin käyttäminen on provokaatio, joka tukee radikaalia islamintulkintaa.

Zanettin mukaan burkini on vain sana, jonka hän keksi, jotta Lähi-idässä asuvat musliminaiset tunnistaisivat vaatteen. Hän sanoo, että burkan ja bikinit yhdistävän nimen oli tarkoitus kuvastaa idän ja lännen harmoniaa. Zanetti kiistää, että burkiniin liittyisi mitään poliittista.

Hänen mukaansa burkini-uimapukuja ostavat monenlaiset ihmiset:

– Naiset, joilla on ollut ihosyöpä. Naiset, jotka ovat allergisia aurinkovoiteelle. Naiset, jotka eivät halua paljastaa vartaloaan julkisesti, koska he eivät tunne oloaan enää mukavaksi bikineissä. Äidit, jotka ovat rannalla lastensa kanssa. Syitä on vaikka kuinka paljon.

Zanetti kertoo, että ennen Ranskan kohua noin 60 prosenttia hänen asujensa ostajista oli muslimeja ja 40 prosenttia muita.

Viikon sisällä ei-muslimien verkko-ostokset ovat kuitenkin lisääntyneet niin huimasti, että muslimiasiakkaat ovat jäämässä vähemmistöksi.

– Viime viikon aikana myynti on kasvanut ainakin 300 prosenttia, Zanetti sanoo.

– Joten nämä poliitikot ovat tehneet minulle suuren palveluksen, kun ajatellaan bisnestä. Mutta henkilökohtaisella tasolla on häiritsevää, että he ovat ymmärtäneet sen väärin.