Erikoinen episodi Porissa: Mitä vapaa-aikalautakunta oikein päätti uimahallista?

Porin vapaa-aikalautakunnan päätösluettelon mukaan lautakunta on päättänyt vapauttaa uimavalvojat lomautuksista, jotta uimahalli voidaan pitää auki. Lautakunnalla ei kuitenkaan ole asiassa päätösvaltaa. Osa lautakunnan jäsenistä sanoo, että tällaista päätöstä ei ole kokouksessa edes tehty.

lomautus
Porin vaakuna
Katja Halinen / Yle

Porin vapaa-aikalautakunnan päätös vapauttaa uimavalvojat lomautuksista herättää hämmästystä paitsi kaupungin keskusjohdossa myös lautakunnan sisällä. Lautakunnalla ei nimittäin ole asiassa päätösvaltaa.

Vapaa-aikalautakunnan sijasta lomautuspäätökset tehdään kaupunginhallituksessa. Siksi myös lomautusten peruminen on tehtävä samassa päätöselimessä.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen hämmästyi kuultuaan Yleltä vapaa-aikalautakunnan päätöksestä.

"Kokouksessa luettiin eri versio"

Vapaa-aikalautakunnan jäsen Mikael Ropo (kok.) sanoo keskustelleensa Ylen asiasta tekemänaiemman uutisenjälkeen myös lautakunnassa istuvan Petri Lahtisen (kok.) kanssa. Molemmat ovat sitä mieltä, että lautakunta ei ole tehnyt sellaista päätöstä, joka on kirjattu viralliseen päätösluetteloon.

Lomautukset vapaa-aikalautakunnan listalla
Vapaa-aikalautakunnan päätös.Porin kaupunki

– Kokouksessa sovittiin, että lautakunta esittää kaupunginjohtajalle ja kaupunginhallitukselle, että he vapauttaisivat uimavalvojat lomautettujen listalta, jotta halli voidaan pitää auki. Lautakunta oli hyvin tietoinen, ettei lautakunnalla ole päätösvaltaa lomautusasiassa, Ropo sanoo.

Ropo sanoo, että vapaa-aikalautakunnalle on luettu päätöksen kirjauksesta eri versio, kuin mikä nyt on kirjattu pöytäkirjaan. Lautakunnan pöytäkirja tarkastetaan kokouksen jälkeen.

– Mitä ilmeisimmin siis tarkastajat eivät olleet ihan hereillä, Ropo toteaa.

Mitä ilmeisimmin pöytäkirjan tarkastajat eivät olleet ihan hereillä.

Mikael Ropo (kok.)

Puheenjohtaja tiesi kirjauksesta

Lautakunnan puheenjohtaja Antero Kivelä (vas.) kertoo olleensa mukana hyväksymässä pöytäkirjaa. Myös hänen mukaansa lautakunta oli tietoinen, että se ei ole lomautusten osalta päätösvaltainen toimielin.

– Uimahallin sulkeminen tuottaa tappiota kaupungille, koska kävijämäärät ovat yli tuhat vuorokautta kohti. Tämä on myös iso imagokysymys, Kivelä perustelee kantaa.

Kivelä ei usko, että lautakunnan vaatimuksilla on vaikutusta hallin aukioloon.