1. yle.fi
  2. Uutiset

EU ehdottaa yhteisiä suuntaviivoja turvapaikka-asioihin – Suomi torjuu osan ehdotuksista

EU haluaa turvapaikkapäätöksentekoon ja vastaanotto-olosuhteisiin samoja käytäntöjä. Lisäksi unioni ehdottaa turvapaikanhakijoille ilmaista oikeusapua, mutta Suomen hallitus on päättänyt juuri päin vastoin.

turvapaikanhakijat
Pakolaisia Khioksen kaduilla huhtikuussa.
Pakolaisia Khioksen kaduilla huhtikuussa.EPA

Euroopan unioni haluaa yhtenäistää unionimaiden turvapaikkajärjestelmää. Euroopan komissio antoi unionimaille heinäkuussa neljä ehdotusta järjestelmän uudistamisesta, ja Suomi kertoi kantansa ehdotuksiin torstaina. Hallitus kannattaa suurinta osaa ehdotuksista, mutta joitakin kohtia se vastustaa.

EU ehdottaa, että turvapaikkapäätöksentekoa ja vastaanotto-olosuhteita yhdenmukaistetaan. Tavoitteena olisi varmistaa, että jäsenvaltiot tulkitsevat kansainvälisen suojelun perusteita samalla tavoin, ja että turvapaikkapäätökset pystyttäisiin tekemään tehokkaasti. Lisäksi kaikkien jäsenvaltioiden pitäisi taata hyvät vastaanotto-olosuhteet.

Suomi kannattaa yhdenmukaistamista mutta torjuu EU:n ehdotuksen ilmaisesta oikeusavusta. EU:n ehdotuksen mukaan hakija saisi ilmaista oikeusapua koko turvapaikkaprosessissa. Sitä vastoin hallitus rajoitti juuri kesällä turvapaikanhakijoiden oikeutta asianajajaan.

Rahaa kiintiöpakolaisten vastaanottajille

Ehdotuksissaan komissio pyrkii myös rajoittamaan turvapaikanhakijoiden ja suojelua saaneiden luvatonta liikkumista EU-valtioissa, jotta turvapaikkajärjestelmää ei käytetä väärin. EU säätäisi asetukset, joissa määriteltäisiin turvapaikanhakijan oleskeluoikeus- ja turvapaikkakäytännöt. Nämä komission ehdotukset käyvät Suomelle.

EU haluaa myös yhteiset säännöt uudelleensijoittamiselle, eli kiintiöpakolaisten vastaanottamiselle. Komission ehdotuksen mukaan maat hyväksyisivät vuosittain suunnitelman, jossa määriteltäisiin uudelleensijoitettavien valintaperusteet ja lukumäärä kullekin valtiolle. Lisäksi EU antaisi jäsenvaltiolle 10 000 euroa jokaista kiintiöpakolaista kohti.

Suomi kannattaa uudelleensijoittamisjärjestelmää ja tukirahaa. Hallituksen mukaan kiintiöpakolaisten vastaanotto pitäisi vakiinnuttaa myös maihin, jotka eivät ole perinteisesti sitä tehneet. Sen sijaan hallitus haluaa jatkossakin päättää itse uudelleensijoitettavien henkilöiden määrästä.

Lue seuraavaksi