Kerry ja Lavrov tapaavat Genevessä – toivo Syyrian uusista rauhanneuvotteluista heräsi

Yhdysvaltojen ja Venäjän ulkoministerien tapaaminen perjantaina tiivistää maiden välistä yhteistyötä Syyrian ongelmien ratkaisemiseksi. Kumpikin kannattaa myös yhteistyötä YK:n kanssa humanitaarisen avun saamiseksi perille eri puolille Syyriaa.

Ulkomaat
John Kerry
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry.EPA/HOW HWEE YOUNG

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov keskustelevat perjantaina Genevessä sodan runteleman Syyrian tilanteesta. Reutersin mukaan esityslistalla on myös sotilaallinen yhteistyö ja tiedustelutietojen vaihtaminen.

Ulkoministerit tapasivat viimeksi heinäkuussa, jolloin pääpaino keskustelussa oli suunnitelmassa lyödä Isis-terroristijärjestö.

Moskovan halu yhteistyöhön Yhdysvaltain kanssa on myös vastaus YK:n tutkimukselle, jossa todettiin Syyrian hallituksenkin käyttäneen sisällissodassa kemiallisia aseita.

– Meillä on yhteinen intressi... estää tälläisia asioita tapahtumasta, vaikka olemmekin sodan aiheuttamassa pimennossa, Venäjän YK:n lähettiläs Vitali Churkin totesi.

Kerry lensi jo torstai-iltana Geneveen Saudi-Arabian Jeddasta, jossa hän ilmoitti uudesta rauhansuuunnitelmasta Jemenin konfliktin ratkaisemiseksi. Hän keskusteli Syyrian tilanteesta Arabian niemimaan valtioiden johtajien kanssa. Maat tukevat Syyrian eri kapinallisryhmiä.

YK:n Syyrian erityislähettiläs Staffan de Mistura luonnehti ulkoministerien tapaamista tärkeäksi, koska se voi käynnistää uudelleen Syyrian rauhanneuvottelut.

De Mistura ei kertonut, osallistuuko hän itse kahden huippudiplomaatin tapaamiseen.

Useat aikaisemmat yritykset ratkaista Syyrian sisällissota neuvottelemalla ovat epäonnistuneet.

Syyrian viitisen vuotta kestäneessä sisällissodassa on kuollut tähän mennessä jo yli 290 000 ihmistä ja miljoonat ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan.

Lähteet: AFP, Reuters