Tulli paljasti Suomen suurimman nettihuumekaupan – 2 miljoonan arvosta heroiinia, LSD:tä ja muita kovia aineita

Epäiltyinä on kolme suomalaista henkilöä, joiden epäillään maahantuoneen muun muassa yli 40 kiloa jauhemaisia huumausaineita, yli 40 000 ekstaasitablettia ja noin 30 000 LSD-lappua. Huumeiden tuonti on tullin mukaan tapahtunut vuosina 2014–2016.

Kotimaa
Pussillinen tabletteja.
Ekstaasitabletteja.Tulli

Tulli on paljastanut suojatussa Tor-verkossa laajasti toimineen nettihuumekauppaorganisaation.

Epäiltyinä on kolme suomalaista henkilöä. Heidän epäillään maahantuoneen yli 40 kiloa jauhemaisia huumausaineita, yli 40 000 ekstaasitablettia ja noin 30 000 LSD-lappua sekä eri määriä erilaisia muuntohuumeeksi luokiteltavia aineita ja myyneen niitä netissä noin kahden miljoonan euron arvosta.

Jauhemaisten huumeiden joukossa oli muun muassa amfetamiinia, metamfetamiinia, heroiinia, kokaiinia, MDMA-jauhetta, alfa-pvp:tä ja MDPV:tä.

Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen sanoo Ylen Ajantasa-ohjelman haastattelussa, että Tulli pääsi huumevyyhdin jäljille normaalin valvontatoiminnan yhteydessä.

– Seuraamme kaikkea mitä ympärillä tapahtuu, myös verkkoa, ja sitä kautta löydettiin tämä kohde.

Tullin mukaan huumausaineita on tuotu Saksasta ja Hollannista vuosina 2014–2016. Kaikista maahantuoduista huumausaineista olisi saanut yli 10 miljoonaa käyttöannosta.

Tapaukseen liittyen Tulli pysäytti noin 15 kilon huumausainesalakuljetuksen Kustavissa huhtikuussa 2016. Hollannista Suomeen salakuljetetun huumelastin katukauppa-arvo olisi ollut arviolta 1,1 miljoonaa euroa.

Erittäin vaaralliseksi luettavia aineita

Tullin takavarikoimista huumausaineista suurin osa oli erittäin vaaralliseksi huumausaineeksi luettavia keskushermostoa stimuloivia ja hallusinaatioita aiheuttavia. Lisäksi Tulli takavarikoi pitoisuudeltaan erittäin vahvaa, 100 prosenttista, metamfetamiinia, joka on erittäin harvinaista Suomessa.

Setelirahaa.
Tullin takavarikoimaa käteisrahaa.Tulli

Nettihuumekauppa ja siihen kuuluneet alakaupat on käyty vuodesta 2014 alkaen Silkkitie-sivustolla Tor-verkon kautta. Huumeiden maksuna on käytetty bitcoin-virtuaalivaluuttaa.

Tullin valvontajohtaja Sinkkonen arvioi, että tämän huumevyyhdin paljastuminen pienentää huomattavasti Suomen huumemarkkinoita.

– Huumekaupankäynti on entistä enemmän siirtynyt nettiin katukaupasta, niin kyllähän tämä aika suuren loven aiheutta.

Kolme tapauksesta epäiltyä henkilöä ovat olleet vangittuja huhtikuusta 2016 lähtien. Epäillyt ovat noin 30-vuotiaita ja kotoisin Varsinais-Suomesta ja pääkaupunkiseudulta. Sinkkonen kertoo, että epäillyillä ei ole aiempaa huumerikostaustaa.

– He ovat aloittaneet välittämisen aivan "kylmiltään". Heillä on erittäin hyvä tietotekninen osaaminen.

Asia etenee syyteharkintaan syyskuun 2016 lopulla ja asiaa käsitellään syksyn aikana Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.