Apulanta-elokuva paljastaa bändin riidat ja perheongelmat – Sipe Santapukki jännittää elokuvan näkemistä

Apulannan entisen basistin Tuukka Temosen ohjaama elokuva Teit meistä kauniin kertoo rankkaa tarinaa Apulanta-bändin alkuajoista. Apulannan rumpali Sipe Santapukki kertoi Aamu-tv:n Tähtihetken haastattelussa jännittävänsä ensi-iltaa.

Apulanta
Iiro Panula ja Sipe Santapukki
Apulannan Sipe Santapukki ja Teit meistä kauniit -elokuvassa Santapukkia esittävä Teppo Manner vierailivat Aamu-tv:n Tähtihetkessä.

Heinolassa sai 90-luvun alussa alkunsa yhden Suomen suosituimman bändin tarina. Kolme nuorta poikaa perustivat punkbändin, johon värvättiin basistiksi amerikkalainen vaihto-oppilastyttö. Syntyi Apulanta, yhtye, joka on menestynyt läpi vuosikymmenten ja kohahduttanut mediatempauksillaan.

Nyt bändin entinen basisti, elokuvaohjaaja Tuukka Temonen, on ohjannut fiktioelokuvan bändin alkuvuosista. Apulannan biisin mukaan nimensä saanut Teit meistä kauniin tavoittaa nuoruuden riemun, mutta pureutuu myös bändin jäsenten riitoihin ja perheongelmiin.

Nykyisin bändissä vaikuttavat alkuperäiskokoonpanon jäsenistä laulaja-kitaristi Toni Wirtanen ja rumpali Sipe Santapukki. Basisti on vaihtunut useaan otteeseen, mutta Temonen on tehnyt töitä Apulannan parissa bändistä lähtemisen jälkeenkin. Idea elokuvasta oli Apulannalle musiikkivideoitakin ohjanneen Temosen.

Santapukki ja Wirtanen ovat auttaneet elokuvan valmisteluissa jonkin verran, kertoo Aamu-tv:n Tähtihetkessä vieraillut Sipe Santapukki.

– Minä ja Toni olemme olleet onnellisina sivustaseuraajina, annoimme toki suostumuksen ja Apulanta-leiman elokuvalle. Luulen, että tämän alkusysäyksen elokuvaan antoi pari vuotta sitten ilmestynyt Apulanta-kirja, se oli hyvin koostettu pala historiaa.

Apulanta-elokuvassa Antti Lautalaa näyttelee Roope Salminen (vas.) ja Toni Wirtasta Tatu Sinisalo.
Roope Salminen (vasemmalla) esittää elokuvassa Apulannan perustajaa Antti Lautalaa. Tatu Sinisalo nähdään Toni Wirtasen roolissa.Teit meistä kauniin -elokuva

Bändin jäsenet eivät tiedä, millaisen kuvan elokuva heistä antaa

Santapukki ei ole vielä nähnyt valmista elokuvaa, hän säästelee kokemusta ensi-iltapäivään.

– Vähän jopa jännittää. Koko tarina perustuu tositapahtumiin ja bändin tarina on sattuneista syistä aika lähellä itseä. Rohkenen väittää, että se on jopa aika kaunis ja ainutkertainen. Pikkubändi vailla mainittavia soittotaitoja nousee olosuhteista ja todennäköisyyksistä huolimatta Heinolasta.

Elokuvassa nähdään nuoria lahjakkaita näyttelijöitä kuten Iiro Panula, Tatu Sinisalo ja Teppo Manner. Myös muusikkona ja mediapersoonana tunnettu Roope Salminen tekee elokuvassa roolin.

Viimeksi He ovat paenneet -elokuvassa toisen pääroolin näytellyt Manner esittää Apulanta-elokuvassa Santapukkia. Apulannan rumpalin esittäminen oli haaste, sanoo Manner, joka on varsinaiselta koulutukseltaan putkimies

– Onhan siinä elävän hahmon esittämisessä se, että pitää hakea balanssia. Lähteekö imitoimaan täysin Sipeä vai käyttääkö enemmän taiteellista vapautta. En tiedä kuinka paljon osaan näytellä putkimiehenä.

Elokuvan pressikuva
Teit meistä kauniin -elokuva kuvattiin aidoilla tapahtumapaikoilla Heinolassa.Teit meistä kauniin -elokuva

Elokuvassa nähdään Apulannan jäsenet puolisoineen päivineen

Teit meistä kauniin kuvattiin aidoilla tapahtumapaikoilla, ja jopa roolivaatteet olivat peräisin Apulannan varastokomeroista.

– Oli siinä fiiliksensä, kun aamulla heittää Sipen nahkarotsin päälle ja käy vähän pyörähtämässä Heinolan torilla ja lähtee jätkien kanssa soittamaan. Voin vain kuvitella mitä se on ollut Sipellä, Tonilla ja Tuukalla, sanoo Manner.

Santapukki, Wirtanen ja Temonen näyttelevät kaikki pienet roolit elokuvassa, samoin kuin heidän puolisonsakin. Sipe tapasi myös häntä esittävän Mannerin projektin myötä.

– Kun nähtiin ensimmäistä kertaa, minulle tuli levollinen olo. Ajattelin, että nyt on oikea kaveri näyttelemässä meikäläistä. Se poisti huolet kertaheitolla.

Ohjaaja Temonen ei silottele elokuvassa hahmoja. Hän paljastaa paljon rankkoja kokemuksia etenkin omasta nuoruudestaan ja perheestään. Apulanta-fanit varmasti löytävät elokuvasta tuttuja tarinoita esimerkiksi Mitä kuuluu -hittibiisin vahvasti dramatisoidusta syntytarinasta. Apulannan musiikkia kuljetetaan mukana monipuolisesti. Toisena tasona Apulanta-tarinan lisäksi on lama-aikaan sijoittuva nuorisokuvaus.

Santapukki ja Wirtanen kokoavat parhaillaan omaa versiotaan Apulannasta Apulandia-museoon, joka avataan Heinolassa ensi kuussa.

Teit meistä kauniin saa ensi-iltansa 7.9.