1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Raskaan kaluston perävaunut

Raskaan liikenteen ammattikuljettajat kilpailevat paremmuudesta Paviljongissa

Jyväskylän Paviljongissa järjestetään tänään ja huomenna raskaan liikenteen kuljettajien ajotaidon MM-kilpailut. Mukana on lähes 150 kilpailijaa 15 maasta.

Kuva: Atte Penttinen / Yle

Jyväskylän Paviljongissa 25 metrin täysperävaunurekka peruuttaa taskuun. Sen perässä taskuun taittuu bussi. Menossa ovat raskaan liikenteen ammattikuljettajien MM-kilpailut.

– Kaikki kilpailun osat ovat tarkkuustehtäviä. Esimerkiksi tankkauksessa ajoneuvo ajetaan merkittyy kohtaan tankkauspisteestä, ja mitta on hyvinkin tarkka. Kapselitehtävässä taas etupyörällä pitää osua maassa oleviin maaleihin. Maalitaulutehtävässä keula pitää ohjata keskelle pientä rinkulaa, kertoo kilpailunjohtaja Hanna Seppä.

Kilpailun sarjoja ovat kuorma-autot, linja-autot, puoliperävaunut ja täysperävaunut sekä pakettiautot. Lisäksi kilpaillaan nuorten sarjassa ja taloudellisuusajossa.

Puoliperävaunuluokan hallitseva maailmanmestari on mikkeliläinen Toni Kuosmanen. Hän on kolminkertainen maailmanmestari. Työkseen hän ajaa täysperävaunua.

– Puoliperävaunuun päädyin vähän vahingossa. 2000 -luvun alussa osallistuin SM-kisoissa puoliperävaunujen sarjaan, ja siitä tuli menestystä. Siitä se kierre lähti, ja sarjassa on pysytty, Kuosmanen sanoo.

Maailmanmestarilla on vinkki peräkärryn kanssa peruuttamista tuskaileville.

– Katsoo peileistä, että se menee oikeaan kohtaan. Siihen se perustuu, hän sanoo.