1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eino Leino

Huhu osoittautui todeksi: Mystinen saari kätkee Eino Leinon lapsuudenkodin kalusteita ja kulttuuriaarteita

Kalliosaari Kajaanin Sokajärvessä on Lönnbohmien eli Eino Leinon suvun tiettävästi viimeinen omaisuus Kainuussa. Saarella oleva huvila kätkeekin huomaansa paljon mielenkiintoista historiaa.

Eino Leino
Kalliosaaren päärakennus sisältä.
Ville Kinnunen / Yle

Kajaanin Sokajärven Kalliosaari on nimensä väärti. Pieni, vain noin hehtaarin alainen saari kohoaa Sokajärvestä kallioisena. Lokkien valtaamalla lounaisrannalla on jyrkkä äkkisyvä.

Sammal on vallannut saaren sisäosan kalliot, mutta saaressa risteilevät polut erottuvat maastosta selvästi, sillä niiden pielet on aikanaan reunustettu lukemattomilla kivenmurikoilla. Varvikot notkuvat raskaina suurista, kypsistä puolukoista, joita ei enää ole poimimassa saaren viimeinen omistaja Lea Milan, Eino Leinon veljen tyttärentytär.

Kalliosaaren pohjoisosassa, saaren korkeimmalla kohdalla, seisoo epäsuomalaisen näköinen huvila. Ison kuistin ikkunoista tulvii valoa eteiseen, jonka naulakossa roikkuu "mökkikamppeita" kuten millä tahansa kesämökillä.

Polku Kalliosaarella.
Maasto kuvastaa Kalliosaaren nimeä. Sammal päällystää saaren sisäosan kallioita, ja polkuja reunustavat kivenmurikat. Ville Kinnunen / Yle

Pirtissä, tai olohuoneessa, koska ruotsalaisten mökissä varmaan on olohuone eikä pirtti, seisoo kiikkutuoli Suomen kartan vieressä. Kartta on sen verran vanha, että siinä Suomi-neidolla on jäljellä molemmat käsivarret sekä kokonainen hameenhelma. Lattioiden räsymatot ovat nekin mallia mökki, eli jo hieman nuhjuiset.

Kirjat ja huonekalut kuuluvat museoon

Kainuun Eino Leino -seuran puheenjohtaja Esko Piippo pääsi aikanaan Kalliosaaren historian jäljille, kun Sokajärven rannan asukkaat puhuivat, että "Kalliosaaren mökissä sitä olisi Hövelön vanhoja huonekaluja". Hövelö oli Eino Leinon lapsuudenkoti Kajaanin Paltaniemellä. Huhu osoittautui todeksi, ja saaren mysteeri alkoi purkautua.

Vanhoja huonekaluja on mökissä edelleen, ja niiden paikka olisi Esko Piipon mukaan Kainuun museossa.

Kalliosaaren päärakennus.
Kalliosaaren huvila on ulkomuodoltaan epäsuomalainen.Ville Kinnunen / Yle

Yläkerrassa odottaa lisäksi kirjahylly, jollaista ei ihan joka mökistä löydy. Toki joukossa vilahtelee uusiakin kirjailijoita, kuten Stieg Larssonia ja Henning Mankellia, mutta valtaosa teoksista on hyvin vanhoja. Huomion kiinnittävät kirjat, joiden selkämyksessä lukee Nuori Suomi.

– Nuori Suomi oli Päivälehden eli sittemmin Helsingin Sanomien joulualbumi, joka ilmestyi ensimmäistä kertaa vuonna 1891, valistaa kirjahyllyyn oitis uppoutunut Esko Piippo.

Vanha avoinna oleva kirja.
Huvilan kirjahyllystä löytyy useita Päivälehden joulualbumeja eli Nuori Suomi -kirjoja. Yhdessä niistä on Kaarlo Lönnbohmin omistuskirjoitus.Ville Kinnunen / Yle

Hyllystä löytyykin Nuori Suomi juuri tuolta vuodelta, ja alkulehdellä on omistuskirjoitus. Eino Leinon veli Kaarlo Lönnbohm on antanut kirjan lahjaksi 23.12.1891. Lahjan saaja lienee ollut Irja Lönnbohm, Kaarlon tytär eli Kalliosaaren viimeisen omistajan Lea Milanin äiti.

Toinen Nuori Suomi, vuodelta 1898, on vielä mielenkiintoisempi. Sen on saanut lahjaksi Elin Lönnbohm, ja lahjan antajana on pikkuveli Eino, myöhemmin runoilijana sukunimeltään Leino.

– Signeeratut kirjat ovat mielenkiintoisia historiadokumentteja, jotka kannattaisi säilyttää kirjastossa tai museossa.

Huonokuntoinen huvila vaatisi suuren kunnostusurakan

Uusimmat iltapäivälehdet Kalliosaaren huvilan kuistin pöydällä ovat vuoden 2011 kesältä, jolloin omistajat ilmeisesti kävivät saaressa viimeisen kerran. Siitä lähtien mökki on ollut käyttämättömänä.

Kylmillään olo ei silti ole ollut kohtalokasta, sillä katto on ehjä, talo seisoo korkealla kivijalalla eikä sisällä ole merkkejä kosteusvahingoista. Seinien ulkomaalaus on kuitenkin mennyt huonoksi, ja moni paikka tarvitsee remonttia.

Suomen kartta Kalliosaaren päärakennuksessa.
Olohuoneesta löytyy vanha Suomen kartta, jossa Suomi-neidolla on vielä jäljellä molemmat käsivarret sekä kokonainen hameenhelma. Ville Kinnunen / Yle

Vuonna 2015, kun luultiin, että Kalliosaari päätyy Ruotsin valtion omistukseen, oli Eino Leino -seura kiinnostunut mahdollisuudesta tehdä saaresta ja huvilasta taiteilijaresidenssi. Nyt kun saari on päätymässä yksityiseen omistukseen, on toive edelleen elossa, mutta kiinnostus hyvin varovaista.

– Kun ottaa huomioon rakennuksen kunnon ja valtavan työmäärän mitä siinä joutuisi tekemään, ja kun mahdollinen hinta ei ole tiedossa, tuntuu se meidän voimavaroillemme tällä hetkellä liian suurelta palalta, sanoo Kainuun Eino Leino -seuran puheenjohtaja Esko Piippo.

Eino Leino -seuran työpanos menee tällä hetkellä lähes kokonaan Kajaanin Paltaniemellä olevan Eino Leino -talon ylläpitämiseen. Talosta täytyy saada kaikki tuotto irti lyhyellä kesäkaudella, jotta voidaan kattaa muun muassa talven lämmityskulut.

– Saaren käyttö olisi hankalaa myös logistiselta kannalta, koska tänne on hankala päästä. Se toki tekisi tästä myös houkuttelevan paikan taiteilijoille vetäytyä ja työskennellä.

Esko Piipon mukaan nyt riippuu tulevan omistajan tahdosta, minkälainen arvo Eino Leinon perinnölle annetaan.

Lue seuraavaksi