Seksiseuran hakeminen ei ole vain nettideittailun ilmiö: "Siitä on nyt tullut avoimempaa"

Suorat seksiehdotukset ovat arkipäivää nettideittailijoille. Elämänkumppania etsiviä tämä harmittaa. Se oikeakin voi silti löytyä joukosta. Netissä pitää vain suhtautua avoimesti siihen, että ihmiset haluavat kumppaneiltaan eri asioita.

Kuva: Julia Sieppi / Yle

Rohkeimmat etsivät seuraa netistä jo 1990-luvulla. Siitä ei pidetty suurta ääntä ja aihetta hieman häpeiltiinkin. Sosiaalinen media toi deittailuun täysin uuden ulottuvuuden erityisesti älykännyköiden yleistyttyä.

Netissä voi valita, kokeilla ja vaihtaa ilman, että tarvitsee liikkua kotisohvalta mihinkään.

Mediatutkimuksen professori Susanna Paasonen

– Seuranhausta tuli julkista. Samalla häpeä katosi. Netissä valinnanvaraa on paljon. Siellä noudatetaan tavallaan tavaratalomeininkiä: voi valita, kokeilla ja vaihtaa ilman, että tarvitsee liikkua kotisohvalta mihinkään, kertoo Turun yliopiston mediatutkimuksen professori Susanna Paasonen.

Suoria ehdotuksia

Suomessa nettideittailu on keskittynyt vahvasti Tinderiin. Siellä ensivaikutelma syntyy valokuvien perusteella. Jos kuvat kiinnostavat, voivat seuraa etsivät avata keskusteluyhteyden.

– Se alkaa usein sillä, että miehet ehdottavat seksiä, 41-vuotias Jonna kertoo.

Samaan ovat törmänneet 26-vuotias Amanda ja 30-vuotias Anu.

– Monet tekevät heti alussa selväksi, että he eivät halua mitään vakavaa. Aika nopeasti seksiä ehdotetaan. Monen aloituslause onkin, että kiinnostaako, vai oliko se tässä?

Suorat seksiehdotukset eivät yllätä Susanna Paasosta.

– Sitä seuraa haettiin jo aikoinaan lehdissä, esimerkiksi homomiehille oli seksitreffipalveluja. Tinder laajensi saman formaatin yleisemmän väestön piiriin. Seksiä ja seuranhakua on aina harrastettu, mutta juuri avoimuus asian suhteen on muuttunut.

Iät ja toiveet eivät kohtaa

Vakavampaa seuraa etsivät Jonna, Anu ja Amanda ovat törmänneet myös muihin nettideittailun varjopuoliin.

– Iät eivät kohtaa. Kaikki hakevat jotain erilaista. Ikäiseni miehet eivät ole kiinnostuneita nelikymppisestä naisesta vaan kolmekymppisestä tai nuoremmasta. Myös vanhempia miehiä löytyisi, mutta omasta ikäluokastani en ole löytänyt sopivaa, Jonna kertoo.

Tätäkään Susanna Paasonen ei pidä erityisesti nettideittailun ilmiönä.

– Ikää on käytetty kriteerinä jo lehti-ilmoituksissa. Heteromiehet ovat perinteisesti hakeneet nuorempaa seuraa. Toisaalta puumakulttuurissa vanhempi seura kiinnostaa. Netissä vastaan voi silti sattumalta tulla sopiva omanikäinen seuralainen.

Liikaa valinnanvaraa

Anua harmittaa miesten päättämättömyys erityisesti omassa ikäluokassaan.

– Miehet ovat hyvin epävarmoja siitä, mitä he haluavat. He ehkä luulevat haluavansa jotain tiettyä, mutta epävarmuus tulee esiin ja mieli muuttuu. Tinderistä on niin helppoa löytää jotain uutta.

Tämän käsityksen Susanna Paasonen vahvistaa.

Ajatellaan, että jotain parempaa voi olla kulman takana ja etsiminen jatkuu.

Mediatutkimuksen professori Susanna Paasonen

– Kun niin moni ihminen käyttää palvelua, on siellä ehkä runsauden pulaa. Ajatellaan, että jotain parempaa voi olla kulman takana ja etsiminen jatkuu.

Pettymyksistä huolimatta Jonna ja Anu aikovat jatkaa seuran etsimistä netistä. Amanda on jo pistänyt Tinderin jäähylle, mutta ei ole vielä päättänyt, mitä aikoo sen suhteen jatkossa tehdä. Kaikki heistä tietävät jonkun, joka on sen oikean netistä löytänyt. Yhden oven sulkeminen on vaikeaa, kun koskaan ei tiedä, mistä rakkaus löytyy.