1. yle.fi
  2. Uutiset

Luolasta löytyi 50 000 vuotta vanha neula – "Täysin käyttökelpoinen"

Siperian vuoristossa sijaitseva luola on tutkijoiden aarreaitta. Aiemmin luolan asukkaiden joukosta on löytynyt aivan erillinen ihmisen alalaji. Nyt kaivauksissa paljastui neula, joka rikkoo käsityksiä esi-ihmisten teknisestä osaamisesta.

Ulkomaat
Kuvakaappaus nettisivustosta.
Kuvakaappaus neulasta kertovasta The Siberian Times -nettiartikkelista.The Siberian Times

Siperian eteläosassa sijaitsevasta niin sanotusta Denisovan luolasta on löydetty luinen neula, jonka iäksi arvioidaan 50 000 vuotta. Asiasta kertoo Siberiantimes.com (siirryt toiseen palveluun).

Kyseessä on tiettävästi vanhin historiantutkijoiden löytämä neula. Aiemmin löydetyistä vanhimmat ovat olleet 10 000 vuotta nuorempia. Tutkijoiden mukaan neula on aivan käyttökunnossa.

Neula on pituudeltaan 7,6 senttiä. Tutkijat eivät ole onnistuneet vielä määrittelemään, minkä linnun luusta esine on tehty. Kyseessä on kuitenkin täytynyt olla kookas lintu.

Hämmästyttävin osa neulasta on sen päässä oleva reikä, josta lanka pujotetaan läpi. Tutkijoiden mukaan reikä on tehty pyörivällä terällä, mikä osoittaa, että tekijöillä on ollut hallussaan aikalaisiinsa nähden erittäin kehittynyttä teknologiaa.

Luolasta on löytynyt useampiakin neuloja, mutta ne ovat olleet nuorempia ja lyhyempiä, kuin tämä tutkijoita hämmentänyt löytö.

Arkeologien aarreluola

Denisovan luola sijaitsee Altain vuoristossa, lähellä Kazakstanin rajaa. Luolassa tehdyt kaivaukset osoittavat, että siinä on ollut esi-ihmisten asutusta yli 280 000 vuoden ajan.

Luolan tärkein löytö ovat kaksi nuoren naisen poskihammasta ja sormiluun kappale. Niistä tehdyt dna-kokeet osoittavat, etteivät ne kuuluneet nykyihmiselle, eli homo sapiensille, eikä myöskään neanderthalin ihmiselle, vaan kolmannelle esi-ihmisen alalajille.

Tutkijat ovatkin todenneet, että alueella on asunut kymmeniä tuhansia vuosia sitten erillinen ihmisen alalaji, jolle on annettu nimi denisovan ihminen. Hämmästyttävintä on, ettei denisovan ihmisen geenejä löydy nyt samalla alueella asuvasta väestöstä, mutta sen sijaan melanesiassa ja Australian alkuperäisväestön keskuudessa niitä on yleisesti.

Maailman ehkä tunnetuin evuluutiogenetiikkaan erikoistunut biologi, Max Planck -instituutin johtaja Svante Pääbo uskoo, että sekä denisovan ihminen, homo sapiens että neanderthalin ihminen ovat eläneet Denisovan luolassa eri historian vaiheissa, mikä on ainoalaatuista.

Lue seuraavaksi