Risto Helin saattaakin palata valtuustoon loppuajaksi – "Vaasan kaupunginvaltuusto ei ole mikään tuomioistuin, hän on siellä rangaistuksensa saanut"

Vaasalaisvaltuutettu Risto Helin tuomittiin hovioikeudessa viime toukokuussa puolen vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen parituksesta. Oikeuskäsittelyn ajan hän on ollut hyllytettynä valtuutetun toimesta mutta nyt paluu näyttää todennäköiseltä.

kunnanvaltuustot
Vaasan kaupunginvaltuusto kokouksessaan 16. marraskuuta 2015
(arkistokuva) Vaasan kaupunginvaltuusto kokouksessaan 16. marraskuuta 2015Terhi Varjonen/Yle

Vaasalainen kaupunginvaltuutettu Risto Helin saattaa tehdä paluun kaupunginvaltuustoon valtuustokauden loppuajaksi. Valtuuston puheenjohtaja Joakim Strand (r.) on sitä mieltä, että paluu on mahdollinen.

– Kyllä mä itse olen sitä mieltä, että valtuusto ei ole mikään tuomioistuin, se on eri prosessi ja mun puolesta Risto on tervetullut takaisin., Strand toteaa.

Vaasan kaupunginhallitus ja -valtuusto saavat punnittavakseen parituksesta tuomitun valtuutetun Risto Helinin erottamisen. Hallitus on koolla ensi maanantaina ja valtuusto siitä viikon päästä. Kuntalain 41 pykälän mukaan valtuutettu voidaan erottaa tehtävästään, jos hänet on tuomittu vähintään 6 kk:n ehdolliseen vankeustuomioon. Helin tuomittiin juuri täksi vähimmäisajaksi.

Helin on ollut oikeusprosessin ajan hyllytettynä luottamustoimestaan. Tuomiosta tuli kesällä lainvoimainen, ja nyt kaupungin luottamuselinten pitää ottaa kantaa asiaan. Kuntalain mukaisesti Heliniltä on pyydetty jo lausunto, ja hän on itse sitä mieltä, että erottamiseen ei ole riittäviä perusteita. Helin vetoaa lausunnossaan siihen, että häntä ei ole tuomittu törkeästä rikoksesta, ja tuomiokin täyttää juuri minimimäärän.

Joakim Strand ei lähde arvailemaan muiden valtuutettujen mielipiteitä, mutta uskoo, että asia päätetään Helinin hyväksi.

– Vaaleissa sen äänestäjät loppupeleissä päättävät, kenellä vaasalaisella on luottamusta ja kenellä ei, Strand toteaa.