Pääkaupunkiseutu vaatii omaa sotea – "Tämä ei ole irtiotto"

Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginjohtajat esittävät pääkaupunkiseudulle omaa sote-aluetta, joka järjestäisi seudun perustason palvelut. Valmisteluun kutsutaan myös Kerava ja Kirkkonummi.

Kuva: Eeva Kuivas / Yle

Pääkaupunkiseudulle halutaan perustaa oma sote-toimialue.

Alue järjestäisi pääkaupunkiseudun perustason sote-palvelut, ja sillä olisi mahdollisuus omaan palvelutuotantoon. Asiaa ehdottavat Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginjohtajat.

Tarkoittaako esitys, että pääkaupunkiseutu on tekemässä irtioton valtakunnallisesta sotesta eli sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen uudistuksesta?

– Ei tarkoita, vaan se tarkoittaa, että osana valtakunnallista sote- ja aluehallintouudistusta pääkaupunkiseudulla toteutettaisiin toimintamalli, joka vastaa niihin erityishaasteisiin, joita meillä pääkaupunkiseudulla on, vastaa Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen.

Yksi keskeisistä erityishaasteista on hänen mukaansa pääkaupunkiseudun suuri väestömäärä.

– Uskomme, että valtakunnan kokonaisuudesta tulee parempi, kun nämä erityishaasteet pystytään ratkaisemaan erillisillä ratkaisuilla, Pajunen sanoo.

"Toteuduttava kivuttomasti Husin sisällä"

Erillisratkaisun valmisteluun aiotaan kutsua myös Kerava ja Kirkkonummi. Miksi juuri ne?

– Lähtökohtana on sote-ratkaisu. Tällä hetkellä muodostamme erikoissairaanhoidon toimijan Husin sisällä Hyks-alueen. Hyks-alueeseen kuuluvat neljä pääkaupunkiseudun kuntaa ja Kerava ja Kirkkonummi, Pajunen sanoo.

– Silloin kun lähdemme järjestämään yhteistä sote-toimintamallia, luontevaa on, että se toteutuu erikoissairaanhoidon toimijan eli Husin sisällä mahdollisimman kivuttomasti, hän jatkaa ja selittää, että siksi valmisteluun ei kutsuta muita Uudenmaan kuntia, vaikkapa Järvenpäätä.

Sen sijaan erikoissairaanhoito pysyisi maakunnallisena.

Rahoituksen lähtökohtana on "neutraalius"

Halumme on, että veronmaksajiemme rahoja ei käytetä muualla Suomessa tapahtuvaan toimintaan sen enempää kuin nykyisin.

Jussi Pajunen

Kaupunginjohtajien ehdotuksessa kaupungit voisivat tuottaa sote-palvelut itse, yhteistoiminnassa tai ostaa ne ulkopuolelta. Rahoituksen lähtökohdaksi he kertovat sen, että erillisratkaisu on toteutettava "neutraalisti" muuhun Suomeen nähden.

Mitä tällainen "neutraalius" tarkoittaa?

– Tarkoitamme sitä, että me pääkaupunkiseudulla rahoitamme yhdessä valtiovallan kanssa sote-toiminnan niin että emme halua muualta Suomesta lisää rahaa. Mutta halumme myös on, että meidän veronmaksajiemme rahoja ei käytetä muualla Suomessa tapahtuvaan toimintaan sen enempää kuin nykyisin, Jussi Pajunen sanoo.

Mikä muuttuu – vai muuttuuko mikään?

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä myöntää Ylen haastattelussa, että käytännössä ehdotus pääkaupunkiseudun soten erillisratkaisuksi säilyttäisi nykyisen järjestelmän sote-palvelujen tuottamisessa entisellään.

– Tässä ehdotuksessa kaupungit säilyisivät edelleenkin toimijoina [toisin kuin muualla Suomessa] eli palvelut voitaisiin järjestää yhteisen tuottajan kautta tai kaupungit olisivat yksikseen toimijoina tai sitten kaupungit ostaisivat palvelut kilpailluilta markkinoilta, Mäkelä sanoo.

Soten osalta voi todeta niin että mikään ei sinänsä muutu.

Kari Nenonen

– Meillä on toimivat markkinat tällä seudulla, ja tällä tavalla me näemme, että pystyisimme vastaamaan parhaiten niihin haasteisiin, minkä takia sote-uudistus tehdään.

Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen on samoilla linjoilla.

– Soten osalta voi todeta niin että mikään ei sinänsä muutu, mutta tahtotilamme on, että lähdemme mukaan niihin kansallisiin talkoisiin, joissa haetaan pitkällä aikavälillä säästövaikutusta. Tässä ollaan tosissaan liikkeellä, hän kertoo.

Helsingin Pajunen näkee asian toisin: hänen mukaansa ehdotus ei tarkoita, että nykyinen järjestelmä säilyisi ennallaan.

Pääkaupunkiseutu olisi keskeiseltä palvelutoimialaltaan entistä enemmän yksi kokonaisuus.

Jussi Pajunen

– Se tarkoittaa, että syntyisi pääkaupunkiseudun yhteinen sote-toimialue, joka järjestäisi ja osin tuottaisi palveluja itse. Sitä kautta pääkaupunkiseutu olisi keskeiseltä palvelutoimialaltaan entistä enemmän yksi kokonaisuus.

Kaupunginhallitukset puivat asiaa ensi viikolla

Perjantaisessa ehdotuksessa kaupunkien toimivaltaan kuuluvia tehtäviä ei siirrettäisi uudelle maakunnalle. Osa aluehallinnon palveluista siirrettäisiin pääkaupunkiseudun kaupunkien järjestämis- ja tuottamisvastuulle, näitä tehtäviä olisivat elinkeino- ja työllisyyspalvelut ja maahanmuuttajien palvelut.

Hallitus on aiemmin ilmoittanut olevansa valmis arvioimaan pääkaupunkiseudun erillisratkaisua, jos kaupungit tekevät ehdotuksen yhdessä. Jos nyt tehty ehdotus toteutuu, Suomeen tulisi 18 maakunnan lisäksi pääkaupunkiseudun erityislainsäädäntöalue.

Asia on esillä Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunginhallituksissa maanantaina, Kauniaisissa keskiviikkona.