Luonto hoitaa vaikkei haluaisikaan – tutkimus tuomassa luonnon työterveyteen

Tutkimusryhmä kehittää parhaillaan keinoja, joilla työterveyden ammattilaiset voisivat hyödyntää luontoa hoitotyössä.

Kotimaa
Pisavaaran luonnonpuisto
Minna Aula / Yle

Vanhan männyn, petäjän, pinta tuntuu lämpöiseltä ja karhealta. Se näyttää siltä, että se olisi seissyt paikoillaan jo satoja vuosia. Mänty rapisee, sillä sen runkoa pitkin tippuu tuulessa neulasia ja kaarnanpaloja. Ympärillä tuoksuu syksyinen metsä ja lähellä mäntyä myös pihka.

On vahvaa tutkimusnäyttöä, että luonto vaikuttaa hyvinvointiin, vaikkei siitä niin tykkäisikään.

Kirsi Salonen

Jokainen poimii ympäristöpsykologi Kirsi Salosen mukaan luonnosta itselleen ominaisimmat tavat havaita. Yksi kuuntelee rapinaa ja puiden huminaa ja toista rauhoittaa nimenomaan kaarnan ja sammaleen koskeminen. Salonen itse halaa puunhalausviikonkin (siirryt toiseen palveluun)kunniaksi mäntyä.

– Se on rauhoittava ja tuntuu turvalliselta. Vanhemmat puut herättävät turvallisuuden kokemusta ja pysyvyyden elementtiä. Se on jo vahva ja ollut siinä pitkään. Voin olla myönteisellä tavalla tarvitseva ja nojata. Minun ei tarvitse hallita ja pitää yhteiskuntaa, työpaikkaa, perhettä ja kaikkien muiden hyvinvointia koossa. Nyt ei tarvitse olla huolissaan muista ja miettiä kuormitanko muita.

Puu jaksaa kantaa yhden ihmisen, eikä tarvitse välittää siitä miltä näyttää.

Luonto ei ole vain virkistävä lisä

Luontovaikutuksia on jo tutkittu laajalti ja esimerkiksi Kaplanin teorian mukaan rakennettu ympäristö kuormittaa tarkkaavaisuutta, kun taas luonto elvyttää. Ulrichin stressiteorian mukaan taas luonto palauttaa stressistä paremmin kuin rakennettu ympäristö. Salonen lisää omassa väitöskirjatutkimuksessaan vaikutuksiin emotionaalisen puolen. Hänen mukaansa on olemassa syviä yhteyden tuntemuksia luonnon kanssa.

Voikukan hahtuvapalloja auringonlaskun värjäämässä järvimaisemassa
Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Parhaillaan Jyväskylän yliopiston, Tampereen yliopiston, Luonnonvarakeskuksen ja Työterveyslaitoksen tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun)kartoitetaan luonnon mahdollisuuksia työterveydessä.

– Että alettaisiin ymmärtämään, että luonto ei ole vain virkistävä lisä ja harrastus niille, jotka siitä tykkäävät, tiivistää Salonen tavoitetta.

– On vahvaa tutkimusnäyttöä, että luonto vaikuttaa hyvinvointiin, vaikkei siitä niin tykkäisikään. Ihan samalla lailla kuin emme tykkää lääkkeistäkään, mutta luotamme tutkimustietoon, että siitä on apua ja otamme sen antibiootin.

Luontoon ei tarvitse erikseen lähteä

Tulevaisuudessa työterveydestä voisi saada vaikka luontolähetteen. Käytännössä tutkimusryhmä kehittää tällä hetkellä keinoja, joilla työterveyden ammattilainen voi ohjata ryhmän metsään niin, että jokainen saa siitä itselleen hyötyä.

– Sen on oltava saavutettavissa oleva luonto, ettei tarvisi tilata sitä bussia ja erikseen lähteä. Tästäkin on tutkimustuloksia, että jos ne eivät ole saavutettavia, niin sinne ei tule mentyä, Kirsi Salonen kertoo.

Ryydynpohjan maisemaniitty Tampere
Anna Sirén / Yle

Kehittelyssä olevassa tavassa jokainen itse ensin tunnistaa mikä kohta maisemasta on hänelle sopiva ja millä lailla siitä nauttii. Salonen painottaa sitä, ettei tässä vaiheessa ole mitään kontaktia ihmiseen, vaan jokainen saa olla rauhassa ja keskittyä.

– Esimerkiksi sauvakävelykin on hyvää kuntoilua, mutta huomio voi mennä sykemittariin tai siihen kuinka paljon matkaa vielä on jäljellä. Annetaan sille luonnolle mahdollisuus tulla mieleen.

Vaikutelmat jaetaan pienryhmissä, jotta vaikutuksista tullaan tietoiseksi. Sekin vahvistaa niitä.

Menetelmää kokeillaan mukana olevien yritysten avulla. Jo kyselyvaiheessa on selvinnyt, että luonnossa käyntikerroilla ja kestolla on selkeä yhteys työhyvinvoinnin mittareihin. Luonto pitää kunnossa ja parantaa.