1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Natura 2000 -verkosto laajenee vielä kerran – "Maanomistajat eivät ole saaneet tietoa"

Suurin lisäys koskisi Saaristomeren aluetta. Luonnonsuojeluliiton mielestä esitys on oikeansuuntainen. Se olisi kuitenkin toivonut mukaan useampia tärkeitä lintualueita.

Luonto
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Suomen Natura 2000 -verkosto rakentaminen alkaa olla jo loppusuoralla, ainakin ympäristöministeriön mielestä. Ministeriö on julkaissut tällä erää viimeisen ehdotuksen verkoston laajentamiseksi.

Naturaa halutaan laajentaa nyt erityisesti merialueilla. Suurin, peräti 100 000 hehtaarin laajennus, koskisi Saaristomeren aluetta. Tarkoitus on suojella erityisesti vedenalaisia riuttoja ja hiekkasärkkiä.

Lainsäädäntöneuvos Heikki Korpelainen ympäristöministeriöstä kertoo, että lisäalueiden myötä kaikki Salpausselän merenalaisten jatkeiden alueet tulisivat Naturan piiriin.

Suomen luonnonsuojeluliitto on kohtuullisen tyytyväinen ministeriön esitykseen. Täydennys on liiton mukaan hyvä Itämerelle ja linnuille.

– Esitys on oikeansuuntainen mutta riittämätön. Olisimme kuitenkin halunneeet, että kaikki kansainvälisesti tärkeiksi luokitellut lintualueet olisi saatu mukaan, sanoo Luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija Tapani Veistola.

Ministeriö: Natura 2000 alkaa olla valmis

Lainsäädäntöneuvos Korpelaisen mukaan Natura 2000 -verkostoon ei ole enää tämän jälkeen odotettavissa isoja lisäyksiä.

– Tavoitteena on tällä viimeistellä verkosto laajuus.

Jatkossa on luvassa lähinnä luontotyyppejä ja lajeja koskevia päivityksiä verkostoon kuuluvien alueiden osalta. Korpelaisen mukaan tietoja päivitetään luonnon kehittymisen myötä ehkä 60 vuoden välein. Luonto kehittyy ja muuttuu, ja se näkyy tulevissa päivityksissä, hän sanoo.

Luonnonsuojeluliitto kaipaa Natura-täydennyksiä jatkossakin ja erityisesti maa-alueille.

– Etelä-Suomessa vain 2-3 prosenttia on Naturalla suojeltua, eikä se vielä muodosta minkäännäköistä verkostoa. Pienet suojelualueet ovat hajallaan kuin haulikolla ammuttuna.

Suojelua voidaan jatkaa muillakin keinoilla, kuten metsiensuojeluohjelmalla, jolta hallitus on kuitenkin leikannut rahoja.

– Toivomme, että niitä voidaan budjettiriihessä ja lisätalousarviossa sinne palauttaa.

Maanomistajat harmissaan

Natura-esityksen kuulemisvaihe alkaa syyskuun alussa. Maanomistajat ovat valmiiksi varautuneita jo 1990-luvun Natura-kierroksen jäljiltä.

Maanomistajien liiton toiminnanjohtaja Tuija Nummelan mukaan maanomistajien näkemyksiä ja ajatuksia ei tuolloin otettu juuri huomioon.

– Maanomistajia ei arvostettu, ja heitä kohdeltiin kuin luonnon vihollisia, vaikka tilanne on käytännössä ihan päinvastoin, sanoo Nummela.

Nyt maanomistajat toivovat parempaa yhteishenkeä ja heidän näkemyksien kunnioittamista.

- Se kyllä pisti silmään, että lehti-ilmoitukset olivat eilen, mutta Natura-alueita omistavat maanomistajat eivät ole saaneet tästä kirjettä, sanoo Nummela. Hän soisi, että jokaista maanomistajaa lähestyttäisiin henkilökohtaisesti.

Ympäristöministeriön Korpelaisen mukaan kuulemisvaihe on sitä varten, että kaikki tahot voivat ottaa kantaa esitykseen.