Sammalistonsuolla metsästäjät ja luonnonsuojelijat tekevät yhteistyötä – "On meillä näkemyseroja, mutta tämä on hieno mahdollisuus"

Riihimäen Sammalistonsuolla metsästäjät ja luonnonsuojelijat tekevät harvinaista yhteistyötä. Suo on yksi lintuharrastajien retkeilykohteista runsaan lajikirjonsa ja helpon saavutettavuutensa vuoksi.

Kotimaa
Nainen pusikossa sorsapassissa
Ville Välimäki / Yle

Loppukesäinen ilta alkaa tummua kun parinkymmenen hengen porukka lähtee parkkipaikalta kohti Sammalistonsuota. Metsästäjäliiton järjestämälle jahdille osallistuu tänään naismetsästäjiä. Suon laidalla jahtimestari sijoittaa ampujat ja koiraohjaajat passiin suolle rakennettujen vallien suojaan. Korkea heinikko tarjoaa näköestettä luonnostaan.

Aurinko ei ole vielä ihan laskenut, joten lintujakaan ei vielä paljoa näy. Puoli kymmenen jälkeen suon toiselta laidalta alkaa kuulua haulikon ääniä. Pian yllämme on reilun kymmenen sorsan parvi. Lisää laukauksia ja kaksi sorsaa putoaa korkeaan heinikkoon. Pian takaamme juoksee labradorinnoutaja etsimään pudonnutta heinäsorsaa.

– Tämä on ekologisin tapa syödä lihaa, sanoo metsästäjä Heli Siitari.

Biologina toimiva Siitari on metsästänyt vuosia. Hän kehuu Sammalistonsuon linnustoa ja ympäristöä.

– Saaliiksi täältä tulee heinäsorsaa ja tavia. Mutta se ei suinkaan ole pääasia, vaan yhdessäolo.

Erikoisesta yhteistyöstä on otettu mallia muualle Suomeen

Sammalistonsuolta on nostettu turvetta vuodesta 1975 lähtien. Nyt suolle on rakennettu noin 20 hehtaarin kosteikko turvetuotannon loputtua osassa suota.

– Sammaliston suo on ollut vanhastaankin hyvä alue vesilinnuille, kahlaajille ja kaikille lintulajeille jotka kaipaavat vettä. Nyt sitä on vielä parannettu kun alueen veden pintaa on nostettu lisää. Suon vesilinnusto on hyvin monipuolinen, ja täällä paljon muitakin lintuja kuin riistalintuja, sanoo metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Panu Hiidenmies.

suomaisema auringonlaskussa
Sammalistonsuon kosteikkoalue tarjoaa pesimis- ja levähdyspaikan linnuille.Ville Välimäki / Yle

Erikoisuutena sammalistonsuolla ei suinkaan ole lintulajien kirjo, vaan ihmisten yhteistyö. Alueella toimivat yhteistyössä lintuharrastajia, luonnonsuojelijoita ja metsästäjiä.

– Kyllä meillä on ollut näkemyseroja, mutta toisaalta tämä on ollut hieno mahdollisuus yhteistyölle, olemme oppineet ymmärtämään toisiamme ja päässeet sitten yhteistyöllä hyviin tuloksiin.

Lintu- ja luontoharrastajat seuraavat ja dokumentoivat alueen luontoa. Metsästäjille yhteistyö tarjoaa paljon tietoa alueen linnuista ja luonnon tilasta.

– Tätä meidän mallia miten täällä on asiat hoidettu eritahojen kesken, on myös monistettu muualle suomeen, kertoo Hiidenmies yhteistyöstä eri toimijoiden välillä.

Myös Riihimäen luonnonsuojeluyhdistyksessä ollaan tyytyväisiä alueeseen.

– Hieno homma, että alue ollaan saatu käyttöön. Pääsimme vaikuttamaan siihen mitä alueella on tarkoitus tehdä. Alue on meille merkittävä luonnon ja linnuston kannalta. Toki seuraamme, ettei linnustolle ja muille eläimille tule haittaa ihmisistä ja alueen tasapaino säilyy sellaisena, että lintuvesistö on alueen ykkösjuttu, kertoo riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Harri Heinonen.

Sammalistonsuon tulevaisuus

Sammalistonsuo on vielä suurimmilta osin turvetuotanto käytössä. Alueen laajentaminen on todennäköistä turvetuotannon päätyttyä. Nyt paikalla on olemassa jo lintujen tarkkailutasanne, tulevaisuudessa ehkäpä luontopolkukin.

– Meillä ei vielä ole aktiivista toimintaa alueella, mutta todennäköisesti ensi vuonna hyödynnämme aluetta enemmän. Esimerkiksi perinteiset torstaikävelyt voitaisiin toteuttaa siellä. Jonkinnäköinen luontopolku alueelle olisi hyvä, yhteistyössä alueen eri toimijoiden kanssa, kertoo riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Harri Heinonen.

– Kyllä me uskomme alueen omistajan kanssa, että alue kehittyy. Tämä on Etelä-Suomen mittakaavassa ihan hieno alue, ja tarjoaa paljon mahdollisuuksia, niin linnuille kuin ihmisillekin, sanoo metsästäjäliiton panu hiidenmies