1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. postin toiminta

Postinjakelu on takkuillut Kymenlaaksossa – syynä uudet jakelureitit ja lajittelukoneet

Uusi lajittelutekniikka ja muuttuneet jakelureitit ovat aiheuttaneet ongelmia postinjakeluun. Osa talouksista on saanut postin totuttua myöhempään, ja aikakauslehtiä on tipahdellut luukuista päivän myöhässä.

Kakkosluokan kirjeet lajitellaan nykyisin Helsingissä koneen voimin. Kuva: YLE / Kymenlaakso

Muutokset lajittelussa ja jakelureiteissä ovat aiheuttaneet viivästyksiä postin saapumiseen Kymenlaaksossa. Esimerkiksi aikakauslehtiä on saapunut välillä päivän myöhässä.

Nykyään kaikki alueen talouksiin saapuvat aikakauslehdet ja kakkosluokan kirjeposti lajitellaan uudella lajittelukoneella Helsingissä. Lajittelu siirtyi Etelä-Kymenlaaksosta Helsinkiin kaksi viikkoa sitten, Kouvolasta viikko sitten.

Sen sijaan ykkösluokan kirjepostin ja päivälehtien lajittelu on keskittynyt Kotkaan ja Kouvolaan. Haminasta lajittelu loppui kokonaan, ja alueella työskentelee enää vain postinjakajia.

Myös jakelureitit ovat muuttuneet, ja posti jaetaan talouksiin eri järjestyksessä kuin aiemmin. Tämä on tarkoittanut sitä, että joillekin posti kolahtaa luukusta vasta iltakuuden aikaan, kun vastaavasti osa saa postinsa aiempaa varhaisemmin.

Postin mukaan mahdolliset myöhästelyt johtuvat alkukankeudesta.

– Yleensä siinä menee korkeintaan kaksi viikkoa, kun uudet reitit opitaan. Tässä on ollut kerralla iso muutos, kun reitit ja työvuorot ovat menneet uusiksi, sanoo Postin Kaakkois-Suomen aluepäällikkö Kai Taam.

Lappeenrannan seudulla osa postinlajittelusta siirtyi Helsinkiin kesäkuussa. Imatran alueella vastaava muutos on edessä myöhemmin syksyllä.