Hyppää sisältöön

Apuneuvoja saamelaistuotteista kiinnostuneille turisteille – Tulevaisuudessa kaksi erillistä tavaramerkkiä

Turistien on vaikeaa erottaa aitoja saamelaistuotteita epäaidoista, kertoo Saamelaisneuvoston presidentti Áile Javo. Tulevaisuudessa matkailijoiden apuna saattaa olla kaksi saamelaista tuotemerkkiä, joista tunnistaa perinteisen käsityön sekä saamelaisten tekemät uudenaikaiset tuotteet.

Kuvassa perinteisiä saamelaisia puukkoja, joiden yhteydessä voi käyttää saamenkäsityön Sámi duodji -merkkiä. Tulevaisuudessa matkailijoiden apuna saattaa olla toinenkin saamelainen tuotemerkki, josta saamelaisten tekemät uudenaikaiset tuotteet. Kuva: Aslak Paltto / Yle

Tulevaisuudessa saattaa olla kaksi erillistä tavaramerkkiä saamelaisille käsitöille ja tuotteille.

Tarkoituksena on luoda toinen merkki nykyisen saamenkäsityömerkin eli Sámi duodji -merkin rinnalle.

Sámi Duodji -merkki on tae aidosta saamelaiskäsityöstä ja se ollut vuosikymmeniä käytössä.

Taustalla keskustelu feikkituotteista

Ajatus kahdesta merkistä on Saamelaisneuvoston projektin tulos.

Projektissa selvitettiin nykyisen saamenkäsityömerkin vajaavaisuuksia ja tulevaisuuden tarpeita. Taustalla on myös epäaidoista saamelaistuotteista käytävä keskustelu.

Epäaito ja oikea saamenpuku rinnakkain Sajoksessa. Arkistokuva. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Saamelaisneuvoston presidentti Aile Javo kertoo, että projektiraportissa ehdotetaan kahden erillisen saamelaisen tavaramerkin asettamista. 

– Yksi olisi perinteisen saamenkäsityön merkki ja toinen olisi saamelaisten tekemien uudenaikaisten tuotteiden merkki. Me näimme tarvetta näiden kahden erittelemiseksi, sillä perinteistä saamenkäsityötä pitää vahvistaa ja nostaa esille.

Abanti on saamelainen muotimerkki, jonka vaatteet ammentavat inspiraatiota saamelaisesta kulttuurista. Kuva: Minna Näkkäläjärvi / Yle

Uudenaikaisilla tuotteilla tarkoitetaan esimerkiksi design-tuotteita, joita ei lueta perinteisiksi saamenkäsitöiksi, mutta joiden inspiraation lähteenä saamelainen muotokieli on ollut.

Apuneuvoja turisteille

Saamelaisneuvoston presidentti Aile Javo sanoo, että kahden merkin järjestelmä auttaisi myös turisteja, jotka haluavat ostaa aitoja saamelaistuotteita.

– Tällä me voimme olla avuksi turisteille ja kertoa heille mitkä ovat saamelaisten valmistamia tuotteita. Uskomme, että matkailijat, jotka tulevat pitkien matkojen takaa, haluavat ostaa aitoja saamelaistuotteita, eivätkä epäaitoja feikkituotteita.

Áile Javo Kuva: Anna Sunna / SR Sámi Radio

Javo sanoo, että projektissa on tullut esille, että turisten on vaikea erottaa aitoja tuotteita epäaidoista.

– Ongelma on se, että turistit eivät näe eroavaisuuksia eivätkä he tiedä, mikä on saamelaisten valmistamaa ja mikä ei, joten sillä tavoin tämä merkki on erittäin hyödyllinen, kertoo Javo.