Video kauhuvuokralaisesta herätti auttamishalun – ”Kun pääsee irti huumeista, tulee halu auttaa muita”

Lahtelaisen vuokraisännän tuska tuhotusta asunnosta koskettaa suomalaisia. Apua tarjoaa Lahden Irti huumeista ry sekä sadat Matti Huomolle tuntemattomat ihmiset Facebookissa.

Kotimaa
Lahtelaisen Matti Huomon asunnon tuhosi huumeiden käyttäjä.
Juha-Petri Koponen / Yle

Vuokralainen tuhosi lahtelaisen Matti Huomon asunnon neljän kuukauden aikana. Putket oli rälläköity, lattialla oli lohi ja huumeneula ja asunto oli täynnä jätettä. Keskiviikkona kävi ilmi, että Huomo joutuisi maksamaan remontoinnin itse.

Kun Ylen tekemä video Matin asunnosta levisi, Irti Huumeista ry:n tukihenkilötoiminnan ohjaaja Pasi Tuomaila halusi auttaa Huomoa. Koko Lahden yhdistys on mukana auttamassa mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi siivoamisessa.

– Kun pääsee irti huumemaailmasta, tulee auttamishalu muita ihmisiä kohtaan, Tuomaila sanoo.

Jenni Kuure näki Huomon asunnosta tehdyn uutisen ja perusti muiden auttamishaluisten kanssa Facebook-ryhmän ”Autetaan Mattia”. Perjantaina iltapäivällä ryhmässä oli yli 500 jäsentä ja jäsenmäärä kasvaa jatkuvasti.

– Minuun kolahti Matin tuska. On epäinhimillistä, miten asunnossa on toimittu, eikä ole oikein, että Matin kaltaiset ihmiset kärsii, helsinkiläinen Kuure sanoo.

Lakimuutos vuokraajien eduksi?

Matti Huomo on yllättynyt ja herkistynyt saamastaan tuesta.

– Lappajärveltä ja Kiteeltä on tullut kaukaisimmat yhteydenotot. Olen tosi kiitollinen, Huomo sanoo.

Hän halusi tuoda kokemuksensa julki, jotta lakia voitaisiin muuttaa vuokranantajan eduksi.

– Muutoksia pitäisi Suomen lakiin saada. Tämän prosessin ajan minusta on tuntunut, että minä olen suurin syyllinen vuokranantajana, Huomo toteaa.

Huomon mukaan monilla muillakin vuokranantajilla on ollut ongelmia asuntoja tuhonneiden vuokralaisten kanssa, mutta he eivät uskalla julkisuudessa kertoa ongelmistaan.

Kaakelit Tampereelta

Asunnossa on käynyt häätöasuntojen siivoamisen erikoistunut ryhmä ja nyt huoneisto on sellaisessa kunnossa, että sinne voi mennä. Seuraavaksi avuksi lupautuneet sähkö- ja putkimiehet alkavat remontoida asuntoa.

Huomon tutun tuttu lupasi kylpyhuoneen kaakelit kaakelikaupastaan ja Facebook-ryhmässä ihmiset antavat tapetteja ja muuta remontointitarviketta.

Lisäksi Jenni Kuure kaavailee rahankeruuta Huomolle, kun keräysluvat saadaan kuntoon. Irti Huumeista ry:n Tuomailan mukaan on hyvä saada asunto nopeasti kuntoon, jotta Huomo pystyy vuokraamaan asuntoa niin halutessaan.

Juttua muokattu 26.8.2016 kello 16.42: Pasi Tuomailan ammattinimikettä muutettu.