1. yle.fi
  2. Uutiset

Koulu jää jalkoihin, jos hiustenlaitto on kesken: "Lähes joka aamu joku myöhästyy"

Lähes poikkeuksetta joku myöhästyy kotitalousopettaja Riikka Konosen tunneilta. Opettaja kokee, että asenne aikatauluja kohtaan on monella pielessä. Itsensä ehostaminen aamulla on tärkeämpää kuin kouluun ehtiminen.

Kotimaan uutiset
nainen/tyttö laittaa hiuksiaan
Pipsa Uutto / Yle

Luokassa on ilmassa haukotusta, kun sämpylöitä maistellaan unisesti kotitaloustunnilla. Osa leipureista on ehtinyt paikalle ajoissa, osa ei. Tällainen tilanne voisi sijoittua mihin tahansa suomalaiseen kouluun. Porin Kuninkaanhaan koulussa se on arkipäivää.

– Lähes joka oppitunnille tulee joku myöhässä, erityisesti aamuisin, kertoo kotitalousopettaja Riikka Kononen.

Koulussa ei katsota tilannetta läpi sormien, mutta läksypiirien ja kasvatuskeskustelujen uhka ei ole kaikille oppilaista riittävä kannustin. Toiset nukkuvat vahingossa pommiin ja yksittäiset myöhästymiset heille sallittakoon. Toiset viis veisaavat aikatauluista, kunhan tukka on kunnossa.

– Tytöt käyttävät itsensä laittamiseen kohtuuttoman paljon aikaa, kun ajattelee, että ensisijaisesti pitäisi huolehtia kouluun ehtimisestä. Ennen ei olisi tullut kuuloonkaan mennä suihkuun, jos ollaan jo myöhässä. Nykyään ollaan myöhässä siksi, että mennään suihkuun.

Kauaskantoiset seuraukset

Myöhästyminen voi johtua monesta asiasta. Siksi Riikka Kononen ei halua olla liian ankara.

– Koteja on monenlaisia. Joidenkin osalta on hyvä, että he ylipäätään tulevat kouluun. Toki sanktiot pitää silloinkin kärsiä, mutta vapaa-ajan käyttäminen niihin kannustaa pysymään aikatauluissa.

Aikataulujen noudattaminen olisikin tärkeää oppia ajoissa.

– Sillä on vaikutusta kesätöihin ja siihen pääseekö työelämässä eteenpäin. Kouluaikana ollaan tekemisissä monen ihmisen kanssa. Heille syntyvä mielikuva voi jättää jälkiä ja vaikuttaa töiden saamiseen jatkossa. Aikatauluissa pysyminen on merkittävä osa oman elämän hallintaa, Kononen toteaa.

Lue seuraavaksi