Hyppää sisältöön

Tokmannin Kyösti Kakkonen suivaantui – "Ahvenanmaan verovenkoilu on sairas ilmiö"

Verkkokaupat lähettävät Ahvenanmaan kautta miljoonia paketteja Suomeen ja muualle EU-alueelle ilman arvonlisäveron maksamista. Halpakauppaketju Tokmannin perustaja Kyösti Kakkonen sanoo jo vuosia hämmästelleensä, kuinka käytäntö on on ylipäänsä mahdollinen. Hänen mukaansa lainsäätäjän pitäisi puuttua asiaan.

Kyösti Kakkonen. Kuva: Yle

Ahvenanmaa ei kuulu EU:n veroalueeseen, joten tavaroiden lähettäminen maakunnasta katsotaan maahantuonniksi. Säännösten mukaan lähetyksistä ei tarvitse maksaa veroa, jos lähetyksen arvo on alle 22 euroa. Verkkokauppa hankkii siis jokaikisestä 22 euron paketista viiden euron edun verrattuna kilpailijaan, joka lähettää pakettinsa Manner-Suomesta.

– Tämä vääristää ikävällä tavalla kilpailua. Lisäksi tämä on yhteiskunnan kannalta huono esimerkki. Toiset maksavat verot ja toisten ei tarvitse maksaa veroja lainkaan. Tämä on eräänlaista verosuunnittelua ja sanalla sanoen sairas ilmiö, sanoo Kakkonen.

Kirjoja voi lähettää Ahvenanmaalta verovapaasti, jos lähetyksen arvo on enintään 50 euroa. Esimerkiksi Suuri suomalainen kirjakerho lähettää kirjat 180 000 jäsenelleen Ahvenanmaalta.

Tavaralähetysten pakkaamisesta pieniin paketteihin onkin tullut maakunnassa merkittävää liiketoimintaa. Pelkästään Åland Post lähettää vuodessa 21,5 miljoonaa rajat ylittävää lähetystä. Postilla on asiakkainaan 40 verkkokauppaa.

Kyösti Kakkonen tuntee pienten tavaroiden kaupan hyvin, sillä hän on 3 000 ihmistä työllistävän Tokmanni-kauppaketjun perustaja ja entinen toimitusjohtaja. Myös Tokmannilla on nykyään verkkokauppa.

Miksi et itse ole hyödyntänyt Suomen verosäännösten tarjoamaa mahdollisuutta veron välttämiseen?

– Minun yritysteni toimintamalliin ei verovenkoilu kuulu, Kakkonen sanoo.

A-studio käsittelee verojen minimointia tänä iltana klo 21 TV1:ssä.