1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Insinöörin traaginen kohtalo ja muita tarinoita – hautausmaan virtuaaliopas raottaa historian verhoa

Missä lepää kaupungin rikkain kauppias? Kuka hämeenlinnalainen kiekkoilija oli Oslon olympialaisten jäähytilaston kakkonen? Kysymyksiin löytyy vastaus uudesta virtuaalipolusta, joka raottaa Hämeenlinnan Ahveniston hautausmaan historiaa uudella tavalla.

Hautausmaan virtuaalipolkukartta kännykässä
Tältä näyttää Ahveniston hautausmaan virtuaaliopas kännykässä. Videolla käydään tutustumassa muutamaan hautaan ja tarinaan.

Loppukesän arkipäivä on hieman harmaa, mutta vettä ei sentään sada. Yleisvaikutelma Ahveniston hautausmaalla on vehreä ja täyteläinen, mutta puissa näkyy jo syksyn merkkejä: keltaisia lehtiä ja pientä alakuloa. Edelleen on kuitenkin hyvin kaunista.

Hautausmaalla kävellessä tulee uteliaaksi. Millainen oli tuo ihminen, joka nyt lepää juuri tuon muistomerkin alla? Mikä oli hänen tarinansa?

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta on tarttunut asiaan. Seurakunta on nimittäin siirtänyt hautausmaan virtuaalipolkuaikaan.

Se tarkoittaa, että seurakunta on julkaissut verkossa Kirkkomaa.fi-virtuaalioppaan (siirryt toiseen palveluun), josta löytyy Ahveniston hautausmaan kartta. Karttaa voi tutkiskella vaikka omalla älypuhelimella samalla kun kävelee hautausmaalla.

Virtuaaliopas kertoo hautausmaan historiasta, muistomerkeistä ja ennen kaikkea noin 200 hämeenlinnalaisen tarinan.

"Kunnianosoitus menneille sukupolville"

Kiehtoviin elämäntarinoihin voi tutustua valitsemalla oppaasta mieleisensä kulttuuripolun. Omat polkunsa löytyvät taiteilijoille, talouselämän vaikuttajille, käsityöläisille, urheilijoille tai vaikkapa lääkäreille ja hoitajille.

– Tämähän on tietysti kunnianosoitus menneille sukupolville, mutta samaan aikaan muistutus meille täällä vielä kilvoitteleville kaiken katoavaisuudesta. Täällä on rikas ja köyhä rinnakkain samassa kirkkomaassa. Me halusimme tuoda historian eläväksi hämeenlinnalaisille, perustelee Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan viestintäpäällikkö Mikko Hieta.

– Täältä avautuu moni tarina ihan eri tavalla, kun pääsee tutustumaan ihmisten omiin elämäntarinoihin.

Ja millaisia tarinoita hautapaasien taakse kätkeytyykään!

Näyttelijätär, ompelija ja nuori leski

Kun Mikko Hieta itse selailee kännykästään Ahveniston hautausmaan virtuaalipolkua, yhdeksi suosikkikohteeksi nousee Milda ja Pauli Jokisen hauta. Milda Jokinen (siirryt toiseen palveluun) löytyy virtuaalioppaasta esimerkiksi Taiteiden parissa -nimisen kulttuuripolun alta.

– Jotenkin se heidän tarinansa on kauhean kiinnostava. He olivat Suomessa ensimmäisiä pariskuntia, joka vihittiin siviilimenoin, siviilivihkimisenä vielä ennenuskonnonvapauslain voimaantuloa.

Mikko Hieta (vas.) ja Ilkka Teerijoki. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Milda Jokinen tuli myöhemmin tunnetuksi näyttelijänä. Dramaattisiin rooleihin viehtynyt Jokinen oli näyttämöllä vuosikymmeniä, joskin päätoimisena näyttelijänä hän toimi vain hetken ajan. Milda Jokinen oli myös ompelija ja pyörittikin Hämeenlinnassa kappaompelimoa.

– Hänen miehensä Pauli oli vuoden 1918 tapahtumien uhri. Hän toimi Hämeenlinnassa vt. poliisipäällikkönä, mutta joutui teloitetuksi. He eivät ehtineet olla naimisissa kovinkaan pitkään.

Kulttuuripolkujen aineisto perustuu henkilöhistoriallisten kuvausten osalta dosentti Ilkka Teerijoen tutkimustyöhön.

Teerijoki on kirjoittanut Hämeenlinnan kaupungin historiasta. Mielenkiintoiset elämänkohtalot eivät historiikkiin tuntuneet uppoavan, mutta virtuaalioppaan myötä moni jo unhoonkin painunut hämeenlinnalainen palaa takaisin nykyihmisten tietoisuuteen.

Hämeen sähköistäjän kova kohtalo

Kun Ilkka Teerijoen kanssa kiertää hautausmaata, virtuaaliopasta ei tarvita. Hän pystyy kertomaan mielenkiinnon herättäviä tarinoita ulkomuistista.

– Tässä on hauta, jossa on insinööri Sampo Kyander (siirryt toiseen palveluun), Teerijoki aloittaa.

– Hän on tietyllä lailla valtakunnallisestikin merkittävä henkilö. Hän oli sähköistyksen uranuurtaja. Hän oli sähkön puolestapuhuja, kiersi maaseudulla ja sai aikaan sen, että valtaosa Etelä-Hämeen pitäjistä sai1920-luvun alussa sähkölaitoksen.

Kyanderin kohtalo oli traaginen. Se saneltiin eräällä sähkölaitokseen liittyvällä esittelymatkalla.

– Hän siellä kulki, esitteli ja huitoi käsillään. Käsi osui johonkin virtalähteeseen, ja hän menehtyi saman tien.

Ei pelkästään julkisuuden henkilöitä

Muistakin hautausmaista kuin Ahvenistosta on tehty opastettuja polkuja.

– Niissä yleensä rajoitutaan vain julkisuuden henkilöihin. Me halusimme ottaa mukaan myös tavallisia ihmisiä eri elämänalueilta, Mikko Hieta huomauttaa.

Mikko Hieta testaa virtuaaliopasta käytännössä. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Hieta sanoo, että ainutlaatuista Ahveniston virtuaalipolkuversiossa on se, että kartta toimii mainiosti myös kännykässä. Kirkkomaa.fi-virtuaalioppaan sisällöstä julkaistaan toki myöhemmin myös oma kirjansa.

Mutta missä Ahveniston hautausmaalla lepää kaupungin rikkain kauppias? Alexander Novoschiloff (siirryt toiseen palveluun) on haudattu sukunsa valkoiseen hautamausoleumiin, jonka kyllä erottaa muista hautamuistomerkeistä.

Novoschiloff oli ainakin vuonna 1881 Hämeenlinnan eniten kunnallisveroja maksanut kauppias.

Entäpä se hämeenlinnalaiskiekkoilija, joka oli Oslon olympialaisten jäähytilaston kakkonen? Hän oli tietenkin voimistelunopettaja Eero Salisma (siirryt toiseen palveluun). Vuoden 1952 talvikisoissa Salisma teki yhden maalin ja nappasi hopeaa jäähytilastossa.

Kierros Ahveniston hautausmaalla virtuaalioppaan kanssa todella avaa historiaa uudella tavalla.