Syksy tulee, samoin kuumin villiruokasesonki – kuka tahansa voi myydä ravintolaan sieniä ja marjoja

Elintarvikkeiden markkinoinnissa koetetaan tuoda esiin pohjoista imagoa, joka houkuttelee matkailijoita. Suomen ruokakulttuuria korostetaan myös luonnon antimien avulla.

luonto
Matsutake kasvaa kuivilla kankailla
Matsutake on japanilaisten suosima sieni.Vesa Vaarama / Yle

Suomen luonnolla on paljon tarjottavanaan etenkin syksyisin. Ruokapöytään voi päätyä monenlaisia herkkuja suoraan luonnosta, kiitos jokamiehenoikeuksien. Kaikkialla maailmassa vastaavaa ei ole, Arktisten Aromien (siirryt toiseen palveluun) Simo Moisio toteaa.

Luonnonantimien avulla matkailijoita koetetaan saada kiinnostumaan Suomen ruokakulttuurista, jota halutaan nostaa esille nyt villiruoan avulla. Luonnontuotealan valtakunnallinen toimialajärjestö Arktiset Aromit on haastanut suomussalmelaisia ravintoloita viettämään Villiruokaviikkoa (siirryt toiseen palveluun), jolloin ravintolat tarjoavat listoillaan villiruokaa.

Villiruoan, eli esimerkiksi marjojen, sienien, yrttien, luonnonkalan ja riistan, myynti itse ravintoloille ei ole niin vaikeaa kuin voisi luulla.

Yleensä on tuttuja nämä poimijat, jotka muutenkin harrastaa marjastusta paljon.

Heikki Juntunen

– Marjojen ja sienien myynti sinne ravintolapuolelle on kaikkein helpointa. Myös esimerkiksi Pohjois-Suomessa hyvin nousseet herkkutatti ja japanilaisten suosimaa matsutake sopivat oikein hyvin Villiruokaviikolle, Moisio kertoo.

– Mitä olen Lapista kuullut, niin tuoksuvalmuskaa eli matsutakea ovat ravintolat saaneet hyvin, ensi talven tarpeet täyteen.

Haukia laiturilla.
Haukia laiturilla.Ari Welling / Yle

Itse kerättyjä marjoja, sieniä ja yrttejä saa kuka tahansa mennä myymään, kunhan tuotetta ei jatkojalosta. Silloin on jo tuloveron piirissä, Moisio muistuttaa. Riistan kohdalla säännöt ovat hieman tiukempia, mutta Eviran sivuilta riistaeläinten myynnistä (siirryt toiseen palveluun) on selkeät ohjeet.

Luonnon antimia juomissa ja pizzoissa

Kymmenen ravintolaa ja ruokapaikkaa on ottanut Villiruokaviikon haasteen vastaan Suomussalmella. Paikasta riippuen tarjonta on erilaista.

Wanhan Kalevan Baarin omistaja Heikki Juntunen kertoo, että heillä käytetään läheltä tulleita luonnontuotteita mahdollisuuksien mukaan tarjonnassa.

Sientä kopassa
Esimerkiksi kantarellien myyminen ravintoloille on helppoa, jos sienet on poiminut itse.Anna Näveri / Yle

– Meidän kuppilamuotoisessa ravintolassa emme ruoka-annoksia tarjoile, mutta drinkkien, alkoholittomien juomien ja ehkä jonkun pienen suolaisen ja myös makeiden leivosten muodossa tarjoamme lähituotteita, Juntunen sanoo.

– Jos leivotaan marjapiiraita tai vastaavia, niin marjat niihin on lähialueilta poimittuja.

Normaalina marjavuotena marjoja on saatu mukavasti paikallisilta marjastajilta.

Savuporo.
Villiruoista poro on sellainen, jota menee esimerkiksi pizzoissa viikottain.Tuukka Tervonen / Yle

– Yleensä on tuttuja nämä poimijat, jotka muutenkin harrastaa marjastusta paljon. Usein tuleekin kysäistyä, että mites tänä vuonna, Juntunen hymähtää.

Myös Pizzeria Ronin omistaja Celalettin Sahindal kertoo pizzoissa käytettävän lähituotteita vaihtelevalla menestyksellä.

– Luonnontuotteet pizzassa ei varmaan hirveästi menisi, vaan juuri ne peruspizzat vetävät enemmän. Poropizza on kuitenkin poikkeus, jota menee viikoittain melko paljon.