Pohjoisen sairaanhoitopiirit puoltavat psykiatriatalon rakentamista Kemiin – Torniossa vastustetaan edelleen

Pohjois-Suomen erva-alue esittää, että Keroputaan sairaalan toiminta ajettaisiin alas ja psykiatrialle rakennettaisiin uudet tilat Länsi-Pohjan keskussairaalan välittömään läheisyyteen.

sosiaali- ja terveyshallinto
Länsi-Pohjan keskussairaala
Iines Jakovlev/ Yle

Torniossa vastustetaan edelleen psykiatriatalon rakentamista Kemiin keskussairaalan yhteyteen. Pohjois-Suomen erva-alueen yhteisen esityksen mukaan Keroputaan sairaala Torniossa ajettaisiin alas ja Länsi-Pohjan keskussairaalan yhteyteen rakennettaisiin psykiatrialle uudet tilat.

Torniolainen sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen Kaisa Juuso pitää rakentamista liian kalliina.

– Siihen menee ainakin 5 - 6 miljoonaa euroa. Toiseksi sosiaali- ja terveysministeriöstä on tullut investointikielto, kunnes sotehomma on selvillä ja tiedetään, miten kiinteistöt siirtyvät sotelle, Juuso sanoo.

Sote-ratkaisu vapauttaa tiloja Kemistä?

Juuso pitää mahdollisena, että psykiatrinen toiminta sijoitetaan tulevaisuudessa keskussairaalan johonkin tilaan, joka vapautuu toimintojen vähentymisen seurauksena. Sitä ennen korvaavat tilat löytyisivät Torniosta.

– Vasta kun tiedämme mitä toimintoja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirille jää Kemiin, tiedämme mitä tiloja siellä on. Jos siellä on silloin tyhjiä tiloja, niin psykiatrian voi sijoittaa sinne. Siihen asti, jos Keropudas pitää ajaa alas, väliaikaiset tilat löytyvät ihan varmasti Torniosta, hän sanoo.

Astuttu Länsi-Pohjan varpaille?

Juuson mielestä toiset sairaanhoitopiirit ovat astuneet asiassa Länsi-Pohjan varpaille.

– Erva ei päätä näistä. Se on meidän asiamme, kunnes meiltä otetaan soteasioissa valta pois.

Juuso pitää lausuntoa lähinnä outona.

– Tulee mieleen, että tulevatko muut sairaanhoitopiirit meidän tontillemme. Toistaiseksi me päätämme itse tällaisista asioita. Tällainen kannanotto herättää kummastusta.

Länsi-Pohjan oma lausunto ensi viikolla

Psykiatriatalosta on väännetty kättä vuosikausia. Sairaanhoitopiirin hallituksessa Juuson lisäksi hanketta on koko ajan vastustanut niinikään torniolainen Outi Keinänen. Keinänenkään ei laita erva-alueen lausunnolle paljoa painoa.

– Pidän sitä sairaanhoitopiirien omana lausuntona. Meillä on sairaanhoitopiirin valtuuston päätös, jonka mukaan Keroputaalle etsitään korvaavia tiloja ja selvitys on menossa. Asia päätetään sairaanhoitopiirin luottamuselimissä, Keinänen sanoo.

Keinänen kertoo, että Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri antaa ensi viikolla oman lausuntonsa pohjoisen erva-alueen toimintamallista.