Hyppää sisältöön

Ihmisketju protestoi Helsingissä – uusi yleiskaava hiertää kaupunkilaisia ja Vihreiden rivejä

Helsingin yleiskaavaehdotuksessa esitetyt suunnitelmat rakentaa Keskuspuiston laidoille kuohuttavat sekä kansalaisia että Vihreitä. Näkyvästä kansalaisaktivismista huolimatta kaavamuutos ei näytä enää todennäköiseltä. Yleiskaavaehdotus käsitellään kaupunginvaltuustossa lokakuussa 2016.

Kuva: Toivo Koivisto

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan ehdotuksen mukaan Helsingin uudessa yleiskaavassa Keskuspuistosta lohkaistaan 4-5 prosenttia asunto- ja toimitilarakentamiselle. Yleiskaavassa suunnitellaan myös kaupunkibulevardien rakentamista ja raitiolinjaverkoston laajentamista. Merkittävin muutos koskee Keskuspuiston länsireunaa, jossa moottoritien ramppi- ja melualueet on osoitettu rakentamiseen.

Suomen luonnon päivän kunniaksi Laaksosta Pirkkolaan ulottuvalla alueella kansalaiset protestoivat ihmisketjuilla rakennusaikeita ja korostivat alueen vaalimista luonto- ja liikuntaympäristönä. Paikalla oli järjestäjien arvion mukaan noin 1000 henkilöä.

Vihreissä monia näkökantoja ja eripuraa

Vihreät saivat neuvotteluissa säästettyä Keskuspuistosta 16 hehtaaria, mutta yleiskaava on aiheuttanut puolueen sisällä eripuraa.

– Pääsääntöisesti kannatan yleiskaavaa, mutta mitenkään kauhean yksimielistä ei ole ollut. Näkemyksiä löytyy suuntaan jos toiseenkin. Muutama valtuutettu ei hyväksy sitä ollenkaan. Vihreitä on kyllä kovasti kiitelty kaikista kaavasta pois saaduista hehtaareista, kaupunginvaltuutettu Osmo Soininvaara toteaa.

Vihreiden kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Jukka Relander suhtautuu positiivisesti siihen, että Hämeenlinnantien ja Kehä I:n varrelle rakennettaisiin.

– Jos siellä olisi toimistotaloja, ne blokkaisivat pois melua. Suurimpana ongelmakohtana pidän Pirkkolantien ja Metsäläntien välistä aluetta, jossa on Haagan puro ja nykyisin luonnovarainen taimenkanta. Puro ei kestä sitä, että lähelle tulee taloja, Relander sanoo.

Luontoliiton toiminnanjohtaja ja Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen Leo Stranius (vihr.) ei hyväksy Keskuspuistoon kajoamista lainkaan.

– Oma kantani on, että Keskuspuistoa ei tulisi rakentaa ja nakertaa yhtään. Ilman Vihreiden panosta tilanne näyttäisi kuitenkin vielä paljon synkemmältä ja murheellisemmalta. Mutta Vihreät eivät yksin päätä, mitä kaupungissa rakennetaan. Tämä on sitä demokratiaa.

Muutoksia nykyiseen yleiskaavaehdotukseen tuskin tulee

Leo Straniuksen mukaan rakennusreserviä ei tarvita niin paljon kuin yleiskaavassa on esitetty,  ja täydennysrakentamista voitaisiin sijoittaa teollisuusalueille. Myös toimitiloista on mahdollista supistaa, koska nykypäivänä on yhä enemmän monitoimitiloja. Stranius näkee yhä mahdollisuuksia saada yleiskaavaan muutoksia.

Ihmisketjulla protestoitiin Keskuspuiston rakennussuunnitelmia. Kuva: Toivo Koivisto

– Toki mahdollisuudet heikkenevät koko ajan. Mutta varsinkin aktiivisten kansalaistoimijoiden ansiosta kysymys on noussut sekä päättäjien tietoisuuteen että julkiseen keskusteluun, joten se aiheuttaa paineita, Leo Stranius toteaa.

Leo Straniuksen toiveena on, että jonkinlainen neuvottelukierros saataisiin vielä aikaiseksi. Osmo Soininvaaran mielestä kaavamuutos ei ole enää mahdollinen.

– Yleiskaava on ollut kaikkien valtuustoryhmien käsittelyssä, mikä tarkoittaa sitä, että seuraavaksi valtuusto voi oikeastaan vain hyväksyä tai hylätä sen. Meidän kohdaltamme kamppailu on nyt käyty, Soininvaara sanoo.

Yleiskaavaehdotus, jossa rakentamiselle osoitetaan 40–50 hehtaarin ala Keskuspuistoa, käsitellään Helsingin kaupunginvaltuustossa lokakuussa 2016.

.
.