1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kuubalaisten lentopalloilijoiden oikeudenkäynti alkoi Tampereella

Pääkäsittelyyn on varattu alustavasti kolme päivää. Tapausta käsitellään suljetuin ovin asianomistajan pyynnöstä.

Oikeudenkäynti alkoi Pirkanmaan käräjäoikeudessa maanantaina aamulla. Kuva: Kaisu Jansson / Yle

Kuubalaislentopalloilijoiden raiskausepäilyn käsittely alkoi maanantaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Kuutta pelaajaa vastaan on nostettu syytteet törkeästä raiskauksesta. He ovat aiemmin kiistäneet syytteet.

Kuuban maajoukkuepelaajien epäillään raiskanneen suomalaisnaisen tamperelaisessa hotellissa heinäkuun alussa. Poliisi ei ole kertonut illan kulusta suojellakseen uhria, täysi-ikäistä suomalaisnaista.

Pääkäsittelyyn on varattu alustavasti kolme päivää. Tapausta käsitellään suljetuin ovin asianomistajan pyynnöstä. Turun yliopiston rikosoikeuden professorin Jussi Tapanin mukaan törkeät raiskaustapaukset julistetaan käytännössä aina salaiseksi.

– Siinä on ennen kaikkea asianosaisen yksityisyydensuojaan liittyvät perusteet. Tällaisen tapahtuman käsittely uudestaan on asianomistajalle raskasta muutenkin. Julkinen käsittely olisi entistä raskaampaa.

Käräjäoikeus tekee ratkaisun haastehakemuksen julkisuudesta oikeusprosessin edetessä.

Syytettyjen osuudet tapahtumiin voivat vaihdella

Rikosnimike törkeä raiskaus edellyttää esimerkiksi väkivallan käytöstä tai väkivallalla uhkaamisesta johtuvia vakavia fyysisiä vammoja. Myös uhrin nöyryyttänen ja pitkät psyykkiset seuraamukset asianomistajalle ovat rangaistuksen koventamisperusteita.

– Yhdenlainen tyyppitapa voi olla sellainen, että usemmat henkilöt raiskaavat uhrin, Tapani avaa rikoksen tunnusmerkistöä.

Tapani muistuttaa, että törkeästä raiskauksesta syytettyinä olevat ovat voineet osallistua tekoon monin eri tavoin.

– Kaikkien henkilöiden ei tarvitse käyttää väkivaltaa tai olla sukupuoliyhteydessä. Silti heitä kaikkia pidetään tekijöinä.

Syytön, kunnes toisin todistetaan

Törkeästä raiskauksesta voidaan tuomita 2–10 vuoteen vankeutta. Tapanin mukaan tuomio on käytännössä aina ehdoton vankeusrangaistus.

Mikäli kuubalaiset vangittaisiin, heidän sijoittamisestaan päättää Rikosseuraamuslaitos. Lähtökohtaisesti he jäisivät istumaan tuomiotaan johonkin Länsi-Suomen vankiloista. Tietyissä tapauksissa on kuitenkin mahdollista, että tuomitut siirrettäisiin kotimaahansa.

– Valtion suvereneteettiin kuuluu se, että tuomion antaneella maalla on oikeus ratkaista lähdetäänkö vankeusrangaistusta siirtämään mihinkään muuhun maahan, lakimies Katja Đogović Rikosseuraamuslaitoksesta kertoo.

Oikeusvaltion periaatteisiin kuuluu, että syytetty on syytön kunnes toisin todistetaan. Jos käräjäoikeus päättää vapauttaa kuubalaiset syytteistä, ison yleisön silmissä heidän julkisuuskuvansa on jo kokenut kolauksen.

– Kyllähän tämmöinen tapahtumankulku jättää väistämättä epäilyksen. Yleisesti tiedetään, että oikeuden ratkaisu ei välttämättä poista kansalaisten mielissä ajatusta siitä, että syytteissä ei ollut perää, sanoo Turun yliopiston rikosoikeuden professori Jussi Tapani.

Syyttäjä tai vastaajat voivat valittaa käräjäoikeuden ratkaisusta hovioikeuteen.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.