Hyppää sisältöön

"Vasta nyt olin valmis tähän" – Verneri Pohjola soittaa Pekka Pohjolan musiikkia Viapori Jazzin konsertissa

Suomenlinnan Viapori Jazzin taiteellisen johtajan Jukka Perkon varovainen ehdotus Verneri Pohjolalle poiki konsertin, jossa poika Pohjola soittaa isä Pohjolaa. Yleisö pääsee todistamaan kahden vahvan muusikon ja kahden jazzsukupolven vuoropuhelua.

Trumpetisti Verneri Pohjola soitti isänsä, basisti Pekka Pohjolan, musiikkia Viapori Jazz -festivaalilla Kuva: Outi Kuitunen / Yle

Pohjolan suvussa ei ole erityistä ryhtyä muusikoksi. Basisti Pekka Pohjolan molemmat pojat, isä, sedät, täti ja serkut ovat ansioituneita muusikoita. Silti nuorta trumpetistia Verneri Pohjolaa välillä väsytti kiilto, joka syttyi, kun selvisi, kuka hän on.

– Kyllä sitä joskus nuorena mietti, että enkö itse ole mitään. Että olenko ainainen Pekanpoika Pohjola?

– Toisaalta jäin helposti mieleen. Ehkä se oli se hyvä puoli, nauraa Verneri Pohjola.

Nyt Verneri Pohjola on itse palkittu ja arvostettu jazzmuusikko. Oma ura ja ikäkin ovat tuoneet varmuutta, jonka turvin isän musiikin arreaitta olikin yllättävän helppo avata.

Lopullisen sysäyksen antoi Viapori Jazzin taiteellinen johtaja Jukka Perko, joka ehdotti, että Verneri Pohjola voisi rakentaa festivaalille konsertin, joka rakentuisi Pekan musiikin ympärille.

– Vähän arastelin ehdottaa tällaista. Nämä jutut voivat joskus olla vähän herkkiä, kertoo Jukka Perko.

Perkon luotsaama jazzfestivaali on soinut Suomenlinnassa Helsingin juhlaviikkojen sateenvarjon alla vuodesta 2000 lähtien.

"Isä oli isä eikä joku muusikko"

Verneri Pohjola ja hänen pikkuveljensä Ilmari Pohjola elivät äitinsä kanssa. Isää tavattiin harvemmin, eivätkä pikkupojat osanneet mieltää häntä muusikoksi. Se ei tuntunut olennaiselta.

Itse muusikoksi kasvettuaan Verneri Pohjola keikkailikin isänsä kanssa. Kun Pekka Pohjola kuoli vuonna 2008, vain 56-vuotiaana, oma tulkinta isän musiikista sai odottaa.

Pekka Pohjola opiskeli Sibelius-Akatemiassa klassista pianoa ja viulua. Lopulta progressiivinen rock vei voiton. Pohjola tunnettiin Wigwam ja Made in Sweden -yhtyeiden basistina. Hän soitti Jukka Tolosen ja Mike Oldfieldin kanssa. Ehkä rakastetuinta Pohjolaa ovat kuitenkin hänen mielikuvituksekkaat soololevynsä, jotka nousivat kulttimaineeseen.

Pekka Pohjola Group Kuusrockissa vuonna 1978 Kuva: YLE / Hannu Karjalainen

Pohjolan musiikilla on edelleen runsaasti kuuntelijoita ja vahva fanipohja. Verneri Pohjolan tulkinnoilla hänen musiikkistaan olisi varmaan saanut suuret salit täyteen yleisöä.

– Viapori Jazzissa on päätetty, että Suomenlinnan saari antaa raamit musiikille. Sen mukaan soitetaan, mitä sinne mahtuu ja siellä olevia konserttisaleja käytetään, kertoo taiteellinen johtaja Jukka Perko.

Viapori Jazzin taiteellinen johtaja ehdotti Verneri Pohjolalle Pekka Pohjolan --illan rakentamista. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Verneri Pohjola päättikin ottaa materiaaliin keveän otteen.

– Pekan oman bändin kosketus on aina ollut aika raskas. Se on ollut semmosta rokkisoundia. Turmpetin kanssa on helppo muokata soundia, jos bändi soittaa jazzmaisesti ja mukana on sähköä, Pohjola sanoo.

Imrovisaation irroittelua ja muistoja lapsuudesta

Verneri Pohjola halusi soittaa osan isäillasta improvisoiden. Improvisoinnin pohjana toimivat kosketinsoittaja Tuomo Prättälän sämplet.

– Miellän itseni improvisojaksi. Olen parhaimmillani, kun saan pitää kaikki suunnat avoinna kykenen siinä hetkessä luomaan jotain ainutlaatuista, Pohjola kertoo.

Verneri Pohjola sai Teosto-palkintoehdokkuuden vuonna 2015. Kuva: Yle

Prättälän lisäksi bändissä soittavat kitaristi Teemu Viinikainen, basisti Antti Lötjönen ja rumpali Mika Kallio.

Vaikka isä oli isä lapsuudessa, liittyy joihinkin Pekka Pohjolan kappaleisiin Vernerillä lapsuusmuistojakin. Kuten Pohjola-illassa kuultava Kätkävaaran lohikäärme.

– Siinä kiehtoi juuri se lohikäärme, Pohjola nauraa.

– Kuuntelimme jännittyneinä, miten lohikäärme lähestyy, uhkaa pientä kylää ja lopulta tuhoaa sen.

Verneri Pohjolalle tulee varmasti jatkossakin pyyntöjä soittaa Pekka Pohjolaa. Aikaa on kuitenkin rajallisesti. Monet kiinnostavat projektit odottavat. Ja joskus on antauduttava levolle. Muusikon kesä on usein syksy.