Amerikkalaiskitaristi muutti Kabuliin ja perusti kitarakoulun köyhille tytöille – Katso video

Lanny Cordola kertoo, että ajatus kitarakoulusta syntyi, kun hän kuuli kahden kabulilaistytön kuolleen kadulla tehdyssä pommi-iskussa neljä vuotta sitten. Cordola haluaa tarjota kabulilaislapsille turvallisen paikan ilmaista itseään, ja uskoo musiikin myös edistävän rauhaa.

Ulkomaat
Uutisvideot: Amerikkalaiskitaristi perusti kitarakoulun Kabulin köyhille tytöille
Uutisvideot: Amerikkalaiskitaristi perusti kitarakoulun Kabulin köyhille tytöille

Yhdysvaltalaiskitaristi Lanny Cordola on avannut Afganistanin pääkaupunkiin Kabuliin kitarakoulun, jossa hän opettaa afganistanilaislapsia soittamaan.

Oppilaat ovat etupäässä tyttöjä ja tulevat köyhistä perheistä.

Cordola perusti koulun tarjotakseen lapsille turvallisen paikan ilmaista itseään ja päästä irti Kabulin arjen ankaruudesta. Hän myös uskoo, että musiikki edistää rauhaa.

– Toivoisin, että kaikki afganistanilaiset tarttuisivat kitaraan, laulaisivat ja tekisivät musiikkia. Musisoidessaan he eivät vahingoita toisiaan, hän sanoo.

The Miraculous Love Kids (siirryt toiseen palveluun) -koulussa käy noin 50 lasta. Cordola pitää tunteja kahdesti päivässä.

Kahden tytön kuolema pommi-iskussa muutti elämän

Cordola kertoo, että hän sai ajatuksen koulun perustamisesta kuultuaan kahden afganistanilaissiskoksen kuolemasta itsemurhaiskussa Kabulissa vuonna 2012 (siirryt toiseen palveluun). Tytöt olivat iskun sattuessa myymässä tavaroita kadulla.

Cordola keräsi rahaa ja auttoi tyttöjen perhettä muuttamaan uuteen kotiin. Kitarakoulun hän avasi helmikuussa.

Yksi hänen parhaista oppilaistaan on iskussa kuolleiden tyttöjen pikkusisko Mursal. Tämä oli myös iskupaikalla.

– Lanny rohkaisi minua ja opetti soittamaan kitaraa, ja aloin rakastaa soittamista. Nyt haaveenani on oppia hyväksi kitaristiksi ja kitaranopettajaksi, 12-vuotias Mursal kertoo.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset