1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kasvihuoneet

Rovaniemen kaupungissa ei innostuta Pöykkölän kasvihuoneiden säästämisestä

Kansalaisaloite luonto-opiston entisten kasvihuoneiden säilyttämisestä Rovaniemen Pöykkölässä ei saa myötätuulta. Rovaniemen kaupunginjohtaja esittää, että kasvihuoneet puretaan, niin kuin on jo päätetty.

kasvihuoneet
Luonto-opiston entisiä kiinteistöjä Rovaniemen Pöykkölässä.
Pöykkölän entisen luonto-opiston ympäristö halutaan säilyttää yleisenä virkistysalueena.Marjukka Talvitie / Yle

Rovaniemen kaupunki on ostanut Pöykkölässä luonto-opiston niin sanotun Metsäruusun alueen, ja aikoo rakentaa Kemijoen mutkaan asuintaloja ja mahdollisesti myös liikerakennuksia.

Joukko kaupunkilaisia on esittänyt, että luonto-opisto vanhat kasvihuoneet muutettaisiin kaupunkilaisten siirtolapuutarhoiksi ja vanhan koulukiiinteistön alueesta tehtäisiin kaupunkiviljelyä tukeva ekokylä.

Rovaniemen ympäristölautakunta on jo päättänyt purkaa 17 rakennusta alueella, mukaan lukien suuret kasvihuoneet. Rovaniemen kaupunginarkkitehdin mukaan purkutyöt on jo kilpailutettu ja ne alkavat tämän vuoden puolella. Asiaa ei voida enää muuttaa kaupunginhallituksessa.

Hirrestä pientaloja?

Lisäksi Oulun yliopiston arkkitehtuurin osasto on lähestynyt Rovaniemen kaupunkia ja ehdottanut, että luonto-opiston alueelle rakennettaisiin hirrestä pientaloja. Tämä liittyisi yliopiston kaksivuotiseen hankkeeseen, jossa tutkitaan hirsi- ja puurakentamista kaupunkiloloissa Pohjois-Suomessa.

Rovaniemen kaupunginarkkitehti Tarja Outilan esityksen mukaan kansalaisaloitteen ja arkkitehtikoulutuksen esityksiä voidaan joiltain osin ottaa huomioon alueen suunnittelussa. Rovaniemellä on innostuttu niin sanotusta kiertotaloudesta, jossa yritetään välttää jätteiden tuottamista, ja nyt tehdyt esitykset voisivat tukea tätä päämäärää.

Rovaniemen kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantaina.

Lue seuraavaksi