Aikahyppy kammioissa

Suomeen on syntymässä oivat olosuhteet viininviljelyyn ilmastonmuutoksen takia, arvioivat italialaistutkijat. Lämpötilan nousu muuttaa samalla joitakin tuttuja kasveja jopa myrkyllisiksi. Perunakin voi olla vaarassa.

ilmasto
Sisällä aikakoneessa.
Torinon yliopiston tutkijat säätelevät tutkimuskammioissa muun muasssa lämpötilaa ja kosteutta, jotta olosuhteet vastaisivat ilmastomuutoksen rajuimpia seurauksia. Petri Burtsov / Yle

Kasveja riivaavat myrskyt ja kuivuudet. Lämpötila on viisi astetta nykyistä lämpimämpää. Ilmassa on kaksinkertainen määrä hiilidioksidia.

Eletään aikaa tämän vuosisadan loppupuolella.

Näin tukalat oltavat ovat onneksi toistaiseksi totta vain italialaistutkijoiden tasaisesti hurisevissa kammioissa Torinon yliopistossa.

Tutkijat ovat luoneet tulevaisuuden laboratorio-olosuhteisiin säätelemällä muun muassa kammioiden lämpötilaa, kosteutta ja maaperän laatua.

Ilmasto kammioissa vastaa YK:n ilmastopaneelin ennusteita ilmastonmuutoksesta Italiassa seuraavan 50–100 vuoden aikana. Lämpötilan raju nousu jopa viidellä asteella on mahdollista, jos ihmiskunta ei rajoita päästöjä juuri ollenkaan.

Monet kasvit kuten basilika ja rucola muuttuvat kooltaan suuremmiksi, mutta myös sairastuvat helpommin.

tutkija Maria Gullino

Ilmastonmuutos tulee muuttamaan monia tuttuja kasveja suuresti. Näin käy esimerkiksi basilikalle ja rucolalle, kertoo Torinon yliopiston AgroInnova-tutkimushanketta johtava tutkija.

– Monet ruoanlaitossa käytettävät kasvit kuten basilika ja rucola muuttuvat kooltaan suuremmiksi. Ne myös kasvavat aiempaa nopeammin, mutta toisaalta myös sairastuvat nykyistä helpommin, johtava tutkija Maria Lodovica Gullino kertoo.

Tulevaisuudessa monet kasvit myös imevät itseensä nykyistä enemmän vettä, mikä laimentaa niiden makua.

Tutkija tarkkailee kasveja Torinon yliopiston laboratoriossa.
Torinon yliopiston tutkijat kertovat, että monet kasvit kärsivät tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen myötä leviävistä loisista.Petri Burtsov / Yle

Ilmaston lämmetessä loisten elinolosuhteet paranevat ja ne leviävät maapallon eteläisimmistä osista kohti pohjoista. Esimerkiksi nykyisin Pohjois-Afrikassa ja Etelä-Italiassa elävät loiset vaeltaisivat muun muassa Italian pohjoisosiin.

Samalla jotkut kasvit kuten esimerkiksi rucola saattavat muuttua jopa myrkyllisiksi.

Rucolan tulee AgroInnovan tutkijoiden mukaan tekemään myrkylliseksi Plectosphaerella-sieni, kun taas basilican ja viiniköynnösten tuhoksi koituu lehtihome.

Kesäkurpitsa puolestaan tulee kärsimään loisten hyökkäyksistä, ja vain paksukuoriset yksilöt tulevat selviämään. Samoin tulee käymään myös perunalle.

Kaikille kasveille ilmastonmuutos ei ole haitaksi. Muun muassa ohran ennustetaan kehittävän puolustusmekanismin kuivuutta vastaan.

Näyttää siltä, että joidenkin viinien viljely siirtyy Italiasta maihin kuten Skotlanti, Irlanti ja Suomi.

tutkija Maria Gullino

Koko Torinon yliopiston tutkimushanke lähti alun perin liikkeelle huolesta, miten Italian viininviljelylle käy tulevaisuudessa.

Maria Lodovica Gullino
Tutkimusjohtaja Maria Lodovica Gullinon mukaan illmastonmuutos tuo Italiaan suuria muutoksia.Petri Burtsov / Yle

Eivätkä tutkimustulokset ole italialaisten mieleen: monet rakkaat viinilajikkeet ovat vaarassa kadota kokonaan Italiasta.

Näin käy, koska viiniköynnökset eivät selviä yhä kuumemmaksi ja kuivemmaksi muuttuvassa ilmastossa. Monien muiden kasvien lailla niiden kasvualue siirtyy viileämmille seuduille, tutkija Guillino kertoo.

– Näyttää siltä, että viinien kuten tämän Piemonten alueen kuuluisaan Barolo-viiniin käytettävän Nebbiolo-rypäleen viljely siirtyy Italiasta kohti pohjoista, maihin kuten Skotlanti, Irlanti ja Suomi, Guillino sanoo.

Ikiaikaisilla viinintuotantomailla kuitenkin tiedetään, että viiniköynnös vaatii muutakin kuin lämpöä.

– Olette varmaan Suomessa innoissanne tästä uutisesta, mutta hyvä viini ei synny pelkistä ilmasto-olosuhteista vaan myös maaperän laatu on tärkeää, Gullino toppuuttelee.

Nebbiolo-rypäle on tästä hyvä esimerkki. Se vaatii kasvaakseen ja kypsyäkseen kalkkipitoista maata ja paljon aurinkoa. Nebbiolon kotiseudulla Piemonten maakunnassa rypälettä kasvatetaan alueilla, joilla esiintyy paljon sumua. Rypäleen nimi nebbiolo tuleekin italiankielen sumua tarkoittavasta sanasta nebbia.

Ilmastonmuutoksen vaikutuksista viininviljelyyn ei olla huolissaan pelkästään Italiassa.

Ranskassa paikalliset samppanjantuottajat ovat jo alkaneet hankkia tontteja Skotlannista ja Irlannista, Italian yleisradioyhtiö RAI kertoo. Tuottajat uskovat, että ihanteelliset kasvuolosuhteet samppanjalle löytyvät tulevaisuudessa sieltä.

Kasveja Torinon yliopiston laboratoriossa.
Torinon yliopiston laboratoriossa tutkitaan, mitä ilmastonmuutos tekee eri kasvilajeille.Petri Burtsov / Yle

Ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan Italian eri osiin eri tavoilla. Italian Jäätikkötutkimuskeskuksen mukaan hiihtokeskuksistaan tunnetuilla Alpeilla yli 40 prosenttia jäätiköistä sulaa seuraavien kolmen vuosikymmenen aikana.

Sulavat jäätiköt ja veden lämpölaajeneminen nostavat merenpintaa, minkä takia kuuluisat kaupungit kuten Venetsia saattavat jäädä kokonaan veden alle vuosisadan loppuun mennessä.

Ilmastonmuutoksessa meidän tulee varautua pahimpaan.

tutkija Maria Gullino

Jo nykyisinkin eteläisen Italian lämpötilat nousevat heinä-elokuussa usein yli 40 asteen.

Tulevaisuudessa kuivakaudet lisääntyvät ja sademäärät vähentyvät pahimmillaan jopa viidenneksellä.

Jos näin käy, maanviljely vaikeutuisi huomattavasti monilla Etelä-Italian alueilla.

Italian kansallisen tutkimusneuvoston CNR:n mukaan jopa 40 prosenttia Etelä-Italiasta uhkaa aavikoitua tämän vuosisadan loppuun mennessä.

– Ilmastonmuutoksessa meidän tulee varautua pahimpaan. Siksi tutkimme aikakoneella sitä, miten kasvimme reagoivat kaikkein rajuimpiin ennustettuihin muutoksiin, vaikka ne eivät toivottavasti toteudukaan, Maria Lodovica Gullino sanoo.

Kuva aikakoneesta.
Ilmastonmuutos jyllää näissä Torinon yliopiston tutkimuskammioissa.Petri Burtsov / Yle