1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Protestit kiihtyvät Zimbabwessa – Mugaben ote vallasta horjuu

Zimbabwen pääkaupungissa Hararessa on nähty rajuimpia mielenosoituksia sitten lähes 20 vuoteen. Yksinvaltaisesti maata hallitsevan, 92-vuotiaan presidentti Robert Mugaben asema on pikku hiljaa murenemassa.

Presidentti Robert Mugabe armeijan juhlatilaisuudessa pääkaupungissa Hararessa elokuun 9. päivä. Kuva: Aaron Ufumeli

Zimbabwen poliisin käyttämät vesitykit ja kyynelkaasut eivät estäneet satojen mielenosoittajien marssia pääkaupungissa Hararessa. Vihaiset kansalaiset heittivät poliisia kivillä, sytyttivät autonrenkaita tuleen ja polttivat suositun kauppapaikan maan tasalle.

Tyytymättömyys presidenttiä kohtaan on kasvanut ennätyslukemiin.

Robert Mugabe, 92, on johtanut Zimbabwea jo 36 vuotta. Sinä aikana maineikkaasta vapaustaistelijasta ehti tulla väkivaltaa kaihtamaton diktaattori.

Johtajan ote maastaan on kuitenkin selvästi lipsumassa, sillä oppositio - entisen presidenttiehdokkaan Morgan Tsvangirain johdolla - ilmoitti, että suurmielenosoitukset jatkuvat ensi perjantaina.

Tällaista Robert Mugabe ei olisi voimiensa päivinä sietänyt. Nyt vain on ilmeisesti pakko, sillä myös maan korkein oikeus asettui mielenosoittajien puolelle: marssit saavat jatkua.

Opposition asemaa vahvistaa maan katastrofaalisen heikko taloustilanne. Zimbabwe on jo vuosia ollut pahassa inflaation ja korkean työttömyyden syöksykierteessä.